Мениджърите, които мислят да прекратят дейността на компанията, паднаха до

...
Мениджърите, които мислят да прекратят дейността на компанията, паднаха до
Коментари Харесай

Под 3% от фирмите у нас мислят да намалят заплатите

 Мениджърите, които мислят да прекратят активността на компанията, паднаха до 1,4% Към понижаване на заплатите на личния състав като средство за справяне със сегашната рецесия през юли са мислели да прибегнат едвам 2,9% от ръководителите на частните компании у нас. Това демонстрират резултатите от петата подред анкета на Национален статистически институт за въздействието на COVID-19 върху бизнеса. В нея са взели участие 1318 предприятия с почти 80 хиляди наети в тях.

През март процентът на мениджърите, които са се принудили да режат заплати, е бил 6,5%, през април скача на 8,2%, а през май и юни понижава надлежно на 6 и на 4,7%. Другите непопулярни ограничения за справяне с ситуацията - съкращенията, стартирането в отпуск и прекосяването на ненапълно работно време, също демонстрират устойчива наклонност на понижаване, като пикът в използването им е бил през април.

Например през март, когато изключителното състояние бе въведено, 11,3% от интервюираните мениджъри са декларирали, че компаниите им минават на ненапълно работно време с последващото от това понижаване на работните заплати. Следващия месец, когато се видя, че пандемията няма по какъв начин да свърши бързо, тази мярка е била въведена от 13,9% от компаниите. Оттам насетне този % понижава последователно и през юли единствено 4,1% от интервюираните са склонни да вкарат такава мярка. Въпреки това ситуацията е тежко и 34,7% от ръководителите на компании регистрират и през юли понижение на приходите спрямо юни,при състояние че тези доходи са намалели и преди този момент. Все отново през април цели 57,6% от мениджърите са отчели понижение на приходите, т.е. делът на компаниите с влошаващи се индикатори е намалял от този момент до момента с двайсетина процентни пункта. Един от въпросите, които Национален статистически институт слага на мениджърите в тези анкети, е какво имат намерение да вършат с компанията в близко бъдеще В последната анкета 86,6% от интервюираните споделят, че имат намерение да я запазят, като запазят и досегашната ѝ активност, до момента в който през март на това мнение са били 80,6% от интервюираните.

Тогава, при започване на рецесията, 15,4% от мениджърите са обмисляли да прекратят най-малко краткотрайно активността на компанията, с цел да престанат да натрупат загуби. Но през юли процентът на мениджърите, склонни да прибегнат до това, се е стопил до 1,4% от всички интервюирани. Съответно понижават и мениджърите, които възнамеряват да трансформират активността на компанията си, с цел да оцелеят. Тенденцията във връзка с наемането на нов личен състав върви почти по същата линия. През март назначение на нови хора са обмисляли едвам 5,2% от компаниите против 17,2%, които са правили съкращения. През юли към този момент 8,5% имат намерение да назначават нови хора и единствено 7,9% - да редуцират. През юни компаниите, търсещи нови хора за работа, са били малко повече - 9,4%, като това евентуално е обвързвано с началото на туристическия сезон, написа още " ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР