Мениджърът на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management Уилям Броудър

...
Мениджърът на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management Уилям Броудър
Коментари Харесай

Испания пусна най-големия клиент на Магнитски, арестуван заради руски иск

Мениджърът на английския капиталов фонд Hermitage Capital Management Уилям Броудър (наричан още Бил Броудър - бел. ред.) бе освободен от полицейско ръководство в Мадрид в сряда. Това заяви организация Reuters, като се базира на испански полицейски източник, който е прецизирал, че заповедта за арестуването на Броудър от страна на Интерпол към този момент е била с изтекла годност.
Според организацията обаче източникът не може да удостовери, че заповедта за арест на Интерпол е пристигнала от Русия, нито за какво срокът ѝ е изминал.
напомня, че Уилям Броудър в действителност е английски жител, който се отхвърля от американското си поданство по данъчни аргументи. Той е финансов консултант на хедж фонда Ziff Brothers Investments, основен изпълнителен шеф на различен хедж фонд - Hermitage Capital Management, който беше хедж фондът с най-големи вложения в Русия преди време, и е един от хората, съдействали извънредно доста с показанията си пред Конгреса за приемането на закона " Магнитски ", с който Съединени американски щати наложи визови наказания във връзка с съветски държавни чиновници.
Броудър е разследван от Русия, тъй като съгласно съветското правораздаване е съумял да спомогне за нелегално изкупуване на над 133 млн. акции на " Газпром ". Руският закон не разрешава директни задгранични вложения в „ Газпром “ без категорично позволение на съветското държавно управление. Според съветската позиция със схемата, в която Броудър взел участие обаче, това позволение било заобиколено, защото в интервала 1999 – 2004 година през три гръцки компании американски вложители (Speedwagon Investor 1 и Speedwagon Investor 2) купили акции на „ Газпром “ за над 80 млн. $, като маскирали покупката от името на съветски компании. Заради това съветските управляващи лишили съветската туристическа виза на Броудър, само че не преди Ziff Brothers да изтегли активите си от съветска територия. След като това станало, Speedwagon Investor 1 и Speedwagon Investor 2 забогатели с 800 млн. $, в това число дивиденти от 66 млн. акции на " Газпром ", а вредите за съветския държавен бюджет били за над 1 милиарда рубли. Според съветското правораздаване Броудър опитал да заличи следите си и " да трансферира виновност " към трима акционери в Hermitage Capital Management.
Адвокат на Hermitage Capital Management и Броудър беше Сергей Магнитски. Именно Магнитски стана знакова фигура, откакто умря в съветския арест. Той беше арестуван малко откакто разгласява на бял свят следствие за корупция по високите етажи на властта в Русия - откакто съветски данъчни чиновници влизат през 2007 година в офисите на Hermitage Capital Management и, съгласно Магнитски, дават конфискувани документи на трети лица, които трансформират собствеността върху фонда за да вземат активите му. Става въпрос за 230 млн. $. А пред съветския съд " ищците " демонстрират документи, че Hermitage Capital Management е трансферирал 1 милиарда $ на офшорни кухи компании - нещо, което Браудър отхвърля.
Интересното е, че Браудър е изпъден публично от Русия през 2005 година.
Междувременно в обществената мрежа Twitter английският външен министър Борис Джонсън изрази удовлетворение от освобождението на Броудър и посъветва Русия да търси същинските виновници за " убийството " на Магнитски. Магнитски умира няколко дни преди да изтече оптималният законов период от 1 година, в която може да бъде държан в ареста в Русия без присъда.

Just spoken to Bill Browder – very glad that he has now been released. Moscow should concentrate on bringing those responsible for the murder of #Magnitsky to justice
— Boris Johnson (@BorisJohnson) 30 май 2018 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР