Менда Стоянова заяви, че минималната заплата догодина ще стане 510

...
Менда Стоянова заяви, че минималната заплата догодина ще стане 510
Коментари Харесай

Държавата ще похарчи 2.5 млрд. лв. повече догодина

Менда Стоянова съобщи, че минималната заплата следващата година ще стане 510 лева

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Бонусите за спецмагистратите минават на незабавен порядък в Народното събрание

Въпреки рецензиите на съдийската общественост следващите конюнктурни промени в правосъдния закон бяха признати на първо четене без нито един глас срещу
13 окт 2017
За кого се подвигат заплатите

Държавата възнамерява следващата година да усили разноските за личен състав със 700 млн. лева, които ще отидат най-вече за учители, военни и служители на реда
13 окт 2017
Финансовото министерство усъвършенства упованията си за растежа на стопанската система до 4%

Основен мотор на развиването ще бъде частното ползване
6 окт 2017 Разходите в бюджета за идната година ще са с 2.5 милиарда лева повече. Това стана ясно от изявление на ръководителят на бюджетната комисия към Народното събрание Менда Стоянова пред Българска национална телевизия. Тя съобщи, че тези пари идват от растежа на стопанската система (което ще увеличи приходите в бюджета - бел. ред.). Преди седмица финансовото министерство разгласява своята есенна макропрогноза, в която е заложило 3.9% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2018 година Тези упования ще послужат като основа за правенето на бюджета на страната за идната година.

Нов растеж на заплатите

Стоянова удостовери, че минималната работна заплата следващата година ще се усили с 11% и ще доближи 510 лева Предвидено е и ново 15% нарастване на учителските заплати, както и към 5-6% на заплатите на служителите на реда. От изявлението й стана ясно още, че са заделени и към 100 млн. лева за нарастване на възнагражденията в армията.
Междувременно Европейска комисия разгласява своя годишен отчет " Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа ". В него се показва, че България е измежду групата страни, дружно с Малта и Португалия, където темпа на продуктивността на труда изостава най-вече от нарастването на възнагражденията (с над 1 прочие п.). В отчета се преглеждат заплатите и в частния, и в обществения бранш. Увеличението на междинната месечна брутна заплата през второто тримесечие на тази година да вземем за пример е над 10%, по данни на Национален статистически институт.

Европейска комисия отбелязва също, че страните членки са получили редица рекомендации по отношение на Европейския учебен срок през 2017 година - годишната съгласуваност на стопански политики в Европейски Съюз. За България се регистрира фактът, че в страната липсва конркетен механизъм, по който да се дефинира минималната работна заплата. За подобен бизнесът упорства от години, само че към момента няма признат.

Приоритетни браншове

" Дойде времето на бюджетните разноски ", сподели Стоянова като добави, че следващата година ще има повече пари, само че те ще са фокусирани в предпочитаните браншове. Около 300 млн. лева са за нарастване на учителските заплати и още към 150-180 млн. лева за разноски за качество на обучение, стратегии, повишение на стипендии в предпочитани специалности. Друг бранш с повече средства е защита и сигурност. " Специално за армията има към 100 милиона в допълнение за заплати. Там има планувани съществени капитални разноски за модернизиране на въоръжението - 490 милиона. Общо бранш сигурност ще има над 6-700 милиона нарастване на парите ", стана ясно от думите на Стоянова.

Като приоритет държавното управление припознава и обществената и здравната сфера, където щели да отидат над един милиард лв.. Отделени са пари и за финансиране на огромни инфраструктурни планове като автомагистрала " Хемус ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР