Меморандум за сътрудничество в областта на извънболничната помощ бе подписан

...
Меморандум за сътрудничество в областта на извънболничната помощ бе подписан
Коментари Харесай

МЗ, „Пирогов“ и област Бургас ще си сътрудничат в извънболничната помощ

Меморандум за съдействие в региона на извънболничната помощ бе подписан през днешния ден сред Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, болница Пирогов и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево, осведомят от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

„ Чрез подписването на Меморандума страните обявиха своя общ ангажимент и подготвеност да допринесат за развиването на извънболничната здравна помощ на територията на Община Царево, Община Созопол и Община Приморско. С тази самодейност те заявиха своето схващане, че само с общите старания на институциите ще може да се откри верният път към едно по-добро здравно и обществено благоденствие на хората “, декларират от Здравното ведомство.

„ Пътят от обещанието, с което започнах своя мандат, до решението, е днешният ден “, акцентира доктор Меджидиев. Той напомни, че от през вчерашния ден в гр. Приморско има оголен Филиал на незабавна помощ, а основанието за това е, че едно обитаемо място от 3000 души през летните месеци надвишава 90 000.  „ Същото е се случи и с труднодостъпния регион в гр. Сърница, който от над 15 години упорства за подобен Филиал “, добави той. В отговор кметът на Приморско Димитър Германов разясни, че този акт е негова персонална борба в продължение на над десетилетие, което едвам в този момент е изведено до дъно, с помощта на напъните на здравния министър.

Министърът на туризма Илин Димитров от своя страна акцентира, че не може да се приказва за туризъм, без да се приказва за обезпечено опазване на здравето. „ И тук желая да благодаря на министър Меджидиев, който ни оказа помощ предишното лято с спомагателни медицински екипи по Черноморието, а в този момент към този момент имаме едно дълготрайно решение. Той е същински другар на туризма “, съобщи той. В знак на самопризнание към приноса и подхванатите незабавни дейности министър Димитров връчи на своя сътрудник доктор Асен Меджидиев, признака на Министерството на туризма и на България – оценката „ Златна роза “.

Областният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова уточни, че през лятото броят на жителите и туристите в област Бургас доближава до 2,2 млн. души. „ Днес ние получаваме цялостната поддръжка от министър Меджидиев за това да бъдат обезпечени нужните здравни услуги и отбрана за жителите и гостите на региона “, съобщи тя. По думите й всичко това се случило извънредно бързо и в екипно взаимоотношение с институциите. „ Право на всеки български жител е да има качествена и налична здравна помощ. С подписването на днешния Меморандум към този момент имаме самочувствието, че това е обезпечено за нашата прелестна област “, сподели в умозаключение тя.

Намерението за съдействие бе подкрепено и с безвъзмездното подаяние от болница „ Пирогов “, след авансово документално позволение от министъра на опазването на здравето, на компютърен томограф Optima 520 на Община Приморско. Наличието на компютърен томограф ще спомогне за основни усъвършенствания в здравните услуги и за приемането на качествена и навременна здравна помощ, твърдят от Министерство на здравеопазването.

Областният шеф на област Бургас и кметовете на общините се сплотиха към концепцията, че сключването на този Меморандум е същинско събитие за Южното Черноморие, обвързвано с обезпечаването на здравния статус на хората в района.

Сред избраните цели в Меморандума са интеграцията на локална политика в региона на майчиното и детско здраве, предварителната защита на болесттите, както и гарантирането на здравната сигурност посредством справяне с екологичните рискове и заканите от инфекциозни болести. Цели се и понижаване на здравните неравенства в достъпа до здравни услуги сред обособени райони в страната, както и развиване на профилактиката и възстановяване на опциите за качествена и налична диагностика и лекуване. Меморандумът планува и продан на експертиза и опит на експерти от „ Пирогов “ взаимно с техните сътрудници от югоизточната част на България.

На формалната гала участваха министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, министърът на туризма Илин Димитров, регионалният шеф на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, изпълнителният шеф на УМБАЛСМ Пирогов доктор Валентин Димитров, кметовете на гр. Созопол Тихомир Янакиев, на гр. Приморско - Димитър Германов и на гр. Царево - инж. Георги Лапчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР