Мек като памук и безкрайно вкусен - побързайте да опитате!Необходими

...
Мек като памук и безкрайно вкусен - побързайте да опитате!Необходими
Коментари Харесай

Ароматен хляб, лесен за разчупване

Мек като памук и безпределно апетитен - побързайте да опитате!

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 500 г
● суха квас - 1 пакетче (7г)
● захар - 1 ч.л.
● сол - 1 ч.л.
● вода - 300 мл топла

За ароматната заливка


● зехтин - 2 с.л. (или същото количество разтопено масло)
● чесън - 1 скилидка
● маслини - 5 бр.
● билки - 1 с.л. (мащерка, розмарин, риган, босилек или каквото харесвате)

Начин на подготвяне

В купа смесвате маята, захарта и топлата вода дружно с 200 г от брашното. Разбърквате до момента в който стане гладка каша, покривате с забрадка и оставяте 20 минути до момента в който маята шупне. След това добавяте останалото брашно и солта и месите хубаво на набрашнен плот до момента в който получите безпрепятствено и еластично тесто (около 7 минути).

Поставяте тестото в намазнена купа и покривате още веднъж да престои на стайна температура за най-малко час или до момента в който видите, че размерът му се е удвоил.

Заливката приготвяте като обелите и накълцате чесъна и го залеете със зехтина. Добавяте и нарязаните на дребно подправки и загрявате сместа за 1 минута на мощен котлон. Оставяте настрани да се смесят ароматите и продължавате с тестото.

Изваждате го на набрашнен плот и напряко го разточвате без да го месите още веднъж. Разточете го на правоъгълник почти 45х25см с дебелина 6-7 мм. С четчица нанасяте заливката върху тестото.

Разрежете правоъгълника на 5 ленти по ширина. Поставяте лентите една върху друга и ги режете на 5 по-малки квадратчета. Пренасяте ги в намазнена форма за самун и ги редите с някои от разрезите нагоре. Покрийте и оставе да втаса последни 30 минути.

Когато пристигна време за печене- в загрята на 220 гр. фурна се пече 10 минути, след което намаляте на 190 градуса и допичате към 20 минути. Добре е хляба да се остави да се охлади на решетка и чак тогава да се разчупва.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР