Междуведомствената работна група, която бе създадена след приемането на законодателните

...
Междуведомствената работна група, която бе създадена след приемането на законодателните
Коментари Харесай

Доц. Бакаливанов: Подготвяме промени в 8 наредби, свързани с медицинските изделия

Междуведомствената работна група, която бе основана след приемането на законодателните промени в региона на медицинските произведения, е подготвена с оферти за промени в 8 подзаконови нормативни акта, засягащи новата организация на дейностите. Това съобщи по време на кръгла маса в Народното събрание зам.-министърът на опазването на здравето доцент Любомир Бакаливанов.

Той разясни, че следва измененията в наредбите да бъдат оповестени за публично разискване незабавно след празниците, с което ще бъде отворена процедурата за публично разискване. По думите на заместник-министъра се работи без закъснение, с цел да се даде опция за пълностоен публичен спор и измененията да влязат в действие на 1 юли 2022 година, както е планувано в закона.

Заявяването ще се реализира по електронен път, а цялостният развой ще бъде оптимално усъвършенстван, увери зам.-министър Бакаливанов. Той акцентира, че няма съображение за терзание и здравното министерство е отворено за оферти.

НЗОК управлява и заплаща медицинските произведения, тя не е финансиращ орган, тъй като парите за тях идват от държавния бюджет през Министерство на здравеопазването, изясни от своя страна Владимир Афенлиев, шеф на дирекция в НЗОК. Той увери, че в подразделенията на Касата се работи доста интензивно, с цел да бъде готова нейната системата да поеме тази активност от 1 юли. Владимир Афенлиев осведоми още, че се работи и над законодателни промени, които да регламентират спецификациите на медицинските произведения и помощните средства, тяхното качество, методите за включване на нови, разширението на обсега на описите с произведения по самостоятелна поръчка.

От организациите на хората с увреждания пък молиха техни представители да бъдат включвани в работните групи още от началото, а не да се стига до приемане на нормативни актове, които скоро по-късно още веднъж се трансформират.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР