Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде въведена в експлоатация с

...
Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде въведена в експлоатация с
Коментари Харесай

Започва работа българо-гръцката газова връзка

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде въведена в употреба с публична гала през днешния ден от 11:00 часа в НДК, оповестява Българска телеграфна агенция. Домакин на събитието е президентът Румен Радев.

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за употреба, както и еквивалентното позволение за употреба и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че оборудването е годно за въвеждане в употреба и разрешават комерсиалната му активност да стартира от през днешния ден, 1 октомври.

Това ще бъде второто публично разкриване на интерконектора, откакто на 8 юли със специфична гала тогавашният министър председател Кирил Петков дружно с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис завъртяха алегорично кранчето на разпределителната станция в Комотини. За разлика оттогава, когато мотивът за откриването беше приключването на физическото строителство на тръбата, в този момент газът ще потече.

Икономическите резултати за България

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района, напомня Българска телеграфна агенция. Връзката обезпечава пряк достъп на България до Южния газов кулоар и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще – и от терминала за полутечен газ край Александруполис.

Междусистемната газова връзка Гърция-България e оповестена от Европейска комисия за план от общ интерес на Европейския съюз. Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейска комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро.

Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда куб. м годишно, а оптималният – до 5,5 милиарда куб. м годишно на идващ стадий. Страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на един милиарда куб. м природен газ годишно.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се осъществя от смесеното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, записано в България през 2011 година, с акционери " Български енергиен холдинг " ЕАД - 50 на 100, и " Ай Джи Ай Посейдон " (IGI Poseidon) - 50 на 100. Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания " Депа " (DEPA International Projects) с дял 50 % и италианската енергийна група Edison S.p.A, също с 50 %.

В формалната гала през днешния ден в София ще вземат участие ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на публично посещаване у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, министър председателите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният министър председател Гълъб Донев, изпълнителните шефове на плановата компания " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Заради церемонията в НДК се вкарват промени в организацията на придвижването в София, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

До 14:00 часа през днешния ден се не разрешава престоят и паркирането на пътни транспортни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. „ Баба Неделя “, на ул. „ Баба Неделя “, на ул. „ Д-р Христо Стамболски “, на бул. „ Витоша “ сред бул. „ Патриарх Евтимий “ и бул. „ Ген. М. Д. Скобелев “. До 14:00 часа се не разрешава влизането на пътни транспортни средства по ул. „ Баба Неделя “ и по ул. „ Д-р Христо Стамболски “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР