Международно признатото правителство на Йемен и сепаратистите в южната част

...
Международно признатото правителство на Йемен и сепаратистите в южната част
Коментари Харесай

Рияд помири властта и сепаратистите в Йемен

Международно приетото държавно управление на Йемен и сепаратистите в южната част на страната подписаха в Рияд с посредничеството на Саудитска Арабия съглашение за преустановяване на боевете и за делба на властта, предадоха международните организации. И двете фракции са част от ръководената от Саудитска Арабия коалиция против шиитските бунтовници хуси в Йемен. Споразумението от Рияд има за цел да постави завършек на боевете сред държавните сили и южните сепаратисти. Саудитската държавна телевизия излъчи онлайн церемонията по подписването на контракта. На нея участваха йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади, който живее в заточение в Саудитска Арабия от 2014 година, когато хусите откриха надзор над столицата Сана, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и престолонаследникът на Обединените арабски емирства принц Мохамед бин Заид Ал Нахаян, които поддържат южните сепаратисти. Бин Салман съобщи по този мотив, че съглашението " ще открие нов интервал на непоклатимост в Йемен " без значение от продължаващата война с хусите.

През август силите на самопровъзгласилия се Южен временен съвет превзеха след сражения пристанищния град Аден, който беше краткотрайната столица на интернационално приетото йеменско държавно управление. Подписаното съглашение планува да бъде формиран нов кабинет и да бъде разрешено на президента Хади да се върне в Аден. Според копие от документа сепаратистите се съгласяват да разхлабен милициите си и те да бъдат интегрирани в държавните войски, които се борят против хусите.

Президентът на САЩ  Доналд Тръмп приветства съглашението за шерване на власт, подписано сред държавното управление на Йемен и южните сепаратисти. " Много положително начало! Умолявам всички да положат старания, с цел да реализиран дефинитивна договорка ", написа в Туитър американският президент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР