Международно журналистическо разследване разкри по-рано днес как пет големи световни

...
Международно журналистическо разследване разкри по-рано днес как пет големи световни
Коментари Харесай

Ружа Уанкоина също прала пари през супербанка

Международно журналистическо следствие разкри по-рано през днешния ден по какъв начин пет огромни международни банки изпират парите на олигарси, наркотрафиканти и лица, които са обект на интернационалните наказания.

Секретните документи включват информация за съмнителни преводи, свързани и с търсената българка Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin.

" Банките не могат да откажат на клиента да извършат негово разпореждане поради това, че той попада в лист от критерии, които категоризират трансакцията като съмнителна. Те не са прокурори ", съобщи пред БНР доцент Григор Сарийски от Българска академия на науките.

Разследването е основано на над 2000 отчета за подозрителна интензивност. Те са подавани от пет огромни банки към звеното за финансови закононарушения на американското финансово министерство. Глобалните банки „ Джей Пи Морган Чейс “, „ Ейч Ес Би Си “, „ Стандар Шетърд “, „ Дойче Банк “ и „ Банк ъф Ню Йорк Мелън “ са маркирали, че въпросните транзакции са подозрителни, само че са траяли да боравят с милиарди долари на „ мафиоти, измамници и корумпирани режими “, настояват от Международния консорциум на проверяващите публицисти.

Доц. Сарийски напомни, че през 2019 година в отчет на Европейската комисия България е получила рецензия тъкмо по тази причина, че 2/3 от съмнителните преводи, докладвани от дирекция " Финансовото разузнаване " в банките, включват локални политически фигури, само че към тези случаи не се подхващат никакви правораздавателни дейности.

По думите в листата с банки прави усещане, че най-голямата е европейска. " Дотук бяхме с очакванията, че Европейската централна банка може да сложи нещата в ред, тъй като „ Дойче Банк “ е подопечна на ЕЦБ и там е ходено на инспекции, гледано е и все пак по тези съмнителни преводи не са подхванати никакви дейности ", сподели Сарийски.

Той акцентира, че банките се стремят да рапортуват всичко подозрително, с цел да не се окаже, че не са алармирали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР