Международният валутен фонд одобрява по-големите разходи на правителството в отговор

...
Международният валутен фонд одобрява по-големите разходи на правителството в отговор
Коментари Харесай

Борисов за оценката на МВФ за covid-мерките у нас: На верен път сме!

Международният валутен фонд утвърждава по-големите разноски на държавното управление в отговор на рецесията, обвързвана с пандемията от COVID-19, което значи, че сме на правилен път. Заключенията на МВФ опровергават изказванията за съсипия на президента и неговите съпътстващи. Това съобщи пред министрите министър председателят Бойко Борисов по време на държавното съвещание, което се организира онлайн. 

Припомняме, че през вчерашния ден Международният валутен фонд в България утвърди по-големите държавни разходи в отговор на рецесията, настъпила поради пандемията от Covid-19. По думите на ръководителят ѝ Джейу Лий увеличението на пенсиите и заплатите в обществения бранш е мярка, която ще е от помощ за преодоляване на рецесията, само че в средносрочен проект би трябвало да е обвързана с ограничения за фискална консолидация. Според фонда подхванатите по-високи разходи в обществената сфера за следващата година биха били от изгода, само че е нужна цялостна промяна в обществената сфера. Също по този начин би трябвало да се влагат повече средства в бранша за образованието, безапелационни са от МВФ.  Експертите предизвестяват, че равнището на необслужваните заеми ще означи растеж, а у нас то и преди рецесията бе по-високо от междинното за Европа.  

" Аз постоянно имам вяра на интернационалните и финансови стопански институции. Необходимо е всеки ден да се опровергават неистини и операции, които целят да плашат хората и да основават чувство за злополука. Преди днешното държавното съвещание споделих на министрите, че ограниченията, които взехме през последните месеци, са извънредно верни. Затова ние ще продължим в същия дух и ще оказваме помощ на всеки един българин ", добави Борисов.

Премиерът Борисов акцентира, че в отчета на Фонда се предлагат още повече средства да се дават за обучение и че идната година в тази сфера ще се влагат в допълнение още 700 милиона лв..

Мисията на МВФ у нас не чака внезапно нарастване на безработицата благодарение на ограниченията в областта на заетостта. Според специалистите фискалният недостиг ще бъде по-нисък от планувания, а салдото би следвало да остане на остатък. Затова министър-председателят Борисов приканва министрите да не престават със социално-икономически ограничения, които са в интерес на бизнеса и жителите.

" Важно е да има и ограничения за фискална консолидация в средносрочен проект, когато пандемията е зад тила ни и когато икономическото възобновяване е мощно ", отбеляза премиерът пред членовете на кабинета. 

От МВФ са отбелязали, че страната ни е направила още една крачка за интеграцията си с сътрудниците от Европейския съюз, като се причисли към Валутния механизъм II и Банковия съюз.  

Министър-председателят прикани хората да имат самообладание до януари, февруари, когато би имало ваксина и нови лечения за лекуване на ковид. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР