Международният валутен фонд одобри промени в правилата си за отпускане

...
Международният валутен фонд одобри промени в правилата си за отпускане
Коментари Харесай

МВФ със съдбовно решение за Украйна

Международният валутен фонд утвърди промени в разпоредбите си за разпределяне на заеми, които му дават опция да оказва помощ на страни, изправени пред извънредно висока неустановеност. Така се отваря пътят за поддръжка за разкъсваната от война Украйна, която се чака да бъде на стойност към 15 милиарда $. 

Фондът обичайно отпуска заеми единствено на страни, които имат явен път за погашение на отговорностите си към организацията, с цел да се подсигурява способността ѝ да продължи да отпуска заеми на други страни. Това е под въпрос за Украйна, откакто съветската инвазия предходната година опустоши експортната ѝ стопанска система и инфраструктура, убивайки хиляди хора и прогонвайки още повече хора от домовете им.  
-->
Ако бъде реализирано съглашение, МВФ за първи път ще предложи пълноценна стратегия за заем на страна, която е във война. Проучва се опцията за дълголетен пакет от помощи за Украйна на стойност до 15 милиарда $, с цел да покрие потребностите на страната и да обезпечи катализатор за повече интернационално финансиране, до момента в който Киев се пробва да отблъсне съветските сили, написа bloombergtv.bg. 

На 15 март МВФ съобщи, че ще завърши договарянията за разпределяне на заем на Украйна " в околните дни ". 

Освен смяната в разпоредбите за разпределяне на заеми на фонда, програмата за заем ще изисква утвърждение от страните от Г-7, донорите и кредиторите на Украйна, гарантиращи устойчивостта на дълга на страната, както и ангажимент от страна на държавното управление в Киев за осъществяване на редица политики. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР