Международният валутен фонд очаква тази година икономиката на Азия да

...
Международният валутен фонд очаква тази година икономиката на Азия да
Коментари Харесай

МВФ прогнозира невиждано от десетилетия свиване на азиатската икономика

Международният валутен фонд чака тази година стопанската система на Азия да се свие „ за първи път в живата история “. Според МВФ районът може да се нуждае от няколко години, с цел да се възвърне.

Според прогнозата на Фонда, оповестена през вчерашния ден, азиатската стопанска система ще се свие с 1,6% през 2020 година

Регионът остава в по-добра позиция от останалата част на света, само че по-слабата световна стопанска система ще затрудни растежа в Азия, разяснява пред Си Ен Би Си Чангуон Рии, шеф на МВФ за Азиатско-тихоокеанския район.

Азия не може да бъде изключение когато целият свят страда от резултатите от пандемията от ковид, споделя Рии. Миналият месец МВФ поправя надолу прогнозата си за международната стопанска система. Според институцията световния БВП ще се свие с 4,9% през 2020 година, като миналата прогноза бе за спад от 3%.  Финансовата институция смъкна и прогнозата си за възобновяване на стопанската система през 2021 година МВФ чака напредък на международната стопанска система от 5,4% през 2021 година, като миналата прогноза бе за покачване от 5,8%.

Азия беше първия район, обиден от ковид, който бе регистриран за първи път в китайския град Ухан. След като COVID-19 засегна множеството страни в международен мащаб, доста държавни управления постановиха строги ограничения върху свободното придвижване на хората в опит да лимитират разпространяването на инфекцията. Тези рестрикции засегнаха съществено икономическата интензивност.

Рии разясни, че от МВФ чакат азиатската стопанска система да запише растеж от 6,6% през идната година. Въпреки това равнището на икономическа интензивност в района ще остане под прогнозата на Фонда от преди пандемията.

„ Това, което ни тормози във връзка с Азия, е възобновяване от свиването от 2020 година “, разяснява той, като добави, че районът е мощно подвластен от търговията, туризма и паричните преводи – сегменти на международната стопанска система, които бяха мощно наранени от пандемията.

„ Дори и да разработим нови медицински решения, възобновяване на секторите, които включват интензивни контакти сред хората, като да вземем за пример туризма, ще бъде постепенно. По тази причина считам, че цялостното възобновяване в Азия ще отнеме време “, разяснява Рии.

Освен това, в случай че районът бъде ударен от втора вълна от COVID0-19, доста държавни управления няма да разполагат с нужните средства, с цел да поддържат стопанската система си, както направиха по време на първата вълна, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР