Международният валутен фонд неочаквано посочи Русия в прогнозата си за

...
Международният валутен фонд неочаквано посочи Русия в прогнозата си за
Коментари Харесай

Руската икономика се издигна рязко в очите на Запада

Международният валутен фонд ненадейно уточни Русия в прогнозата си за 2023 година И я открои в положителния смисъл на думата. Вместо рухване на съветския Брутният вътрешен продукт, те в този момент чакат неговия напредък през тази година. Докато прогнозите за Съединени американски щати и Европейски Съюз, в противен случай, бяха влошени. Какво накара икономистите на МВФ да трансформират мнението си и внезапно да подобрят прогнозата за съветската стопанска система?

Международният валутен фонд усъвършенства във вторник прогнозата си за динамичността на съветската стопанска система през 2023 година - вместо да спадне с 2,3%, се чака тя да нарасне с 0,3%, а през 2024 година фондът чака растежът да се форсира до 2,1%.

„ Оценките на специалистите на МВФ стартират да се сближават с съветските прогнози. Наистина, съветската стопанска система решително преодолява санкционните бариери на недружелюбни страни. През 2023 година по-нататъшното икономическо възобновяване ще зависи от възобновяване на потребителското търсене, както и от ограниченията за обезпечаване на напредък на кредитирането: както корпоративно, по този начин и потребителско “, се споделя в коментар на Министерството на икономическото развиване.

МВФ усъвършенства и оценката за растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай през 2023 година - от 4,4% на 5,2%. От друга страна утежни прогнозите за Съединени американски щати и Европейски Съюз. МВФ чака растежът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати да се забави до 1,4% през 2023 година от 2,1% през 2022 година Растежът в еврозоната съвсем ще спре при 0,7% след растеж от 3,5% през 2022 година

Каква е основата за такава позитивна прогноза на МВФ за съветската стопанска система? Защо западният фонд преди чакаше спад на стопанската система ни, а в този момент напредък? Какво видяха западните икономисти в съветската стопанска система, че фрапантно трансформираха прогнозата си?

„ Докладът на МВФ отразява подобряването на упованията за цената на петрола през тази година, в това число за съветските марки. Отбелязва се опцията Русия да размени експортните доставки за „ другарски “ страни. Прогнозата също по този начин регистрира, че Русия ще продължи да създава нефт в сегашните размери и да го продава на Изток, като се вземат поради сегашните отстъпки от 25-30 по отношение на „ Брент “. МВФ не разкрива останалата част от логиката на прогнозата, само че може да се допусна, че втората половина на 2023 година ще успее да компенсира натиска от първото и второто тримесечие. В доста връзки това може да се дължи на възобновяване на търсенето от Китай и създаването на механизми за минимизиране на вредите от западните ограничавания върху суровините “, споделя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на банка „ Зенит “.

„ Настоящото равнище на таван на цените на петрола, избрани от страните от Г-7, не се чака да окаже доста въздействие върху размера на износа на съветски нефт, защото търговията продължава да се пренасочва от страни, подложени на наказания, към страни, които не са подложени на наказания “, сподели МВФ. Страната е подкрепена и от ограниченията за фискално стимулиране.

„ МВФ видя действителното показване на съветския експорт, който остана на високо равнище, макар глобите и тавана на цените на петрола. Тоест с прогнозата си интернационалната организация удостовери това, което беше ясно и преди: рестриктивните мерки, наложени от груповия Запад против Русия, не работят съгласно упованията. Русия съумя да насочи по-голямата част от износа си към нови пазари - към Азиатско-тихоокеанския район, към Африка, към Южна Америка. Тази прогноза беше самопризнание за обстоятелството, че Западът очакваше внезапен срив на съветския Брутният вътрешен продукт, само че това не се случи “, изяснява Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в „ Амаркетс “.

Според него два фактора са явни за икономистите. Първо, фактът, че Русия и сътрудниците от другарски страни в действителност се научиха по какъв начин да заобикалят рестриктивните мерки, употребявайки разнообразни схеми. „ Второто събитие е, че прогнозата за 2023 година включва очакване за възобновяване на търсенето в Азия, най-вече в Индия и Китай, което ще докара и до увеличение на износа от Русия. Във връзка с това е преразгледана прогнозата за международния Брутният вътрешен продукт – Китай и Индия ще станат мотор на този развой “, споделя Деев.

Въпреки това, той не изключва, че в тази ситуация с Китай МВФ вижда обстановката по-оптимистична, в сравнение с може да бъде в реалност, защото растежът на Брутният вътрешен продукт на Китай в края на 2022 година на равнище от 3% е застоялост за такава стопанска система.

Очевидно западните икономисти са видели освен чудесно показване на съветския експорт, само че и възобновяване на вноса в Русия. През 2022 година в началото имаше внезапен срив на вноса, като реакция на глобите, само че комерсиалните компании и логистиката, явно, съумяха да се приспособят към новите условия и бизнес модели.

Така размерът на европейския експорт за Русия е намалял съвсем на половина през деветте месеца на 2022 година, въпреки това, за страните от Оперативно-наблюдателно дело съвсем се е удвоил, заяви „ Евростат “. Европейски Съюз е изнесъл 36,2 милиарда евро за Русия, спрямо съвсем 70 милиарда евро през същия интервал на 2021 година От друга страна, доставките от Европейски Съюз за страните от Оперативно-наблюдателно дело са се нараснали от 13,7 на 20,3 милиарда евро. А износът от страните от Оперативно-наблюдателно дело за Русия изненадващо също нараства - с 40%, или с 9,4 милиарда евро. Логично е да се допусна, че забележителна част от европейските артикули, отиващи в Оперативно-наблюдателно дело, по-късно отиват в Русия. Елементарно заобикаляне на рестриктивните мерки на западните политици.

Износът на Китай за Русия също набъбна: предходната година с съвсем 13% по отношение на 2021 година, до 76 милиарда $ (а търговията доближи рекордните 190 милиарда долара).

„ Тъй като статистиката за външната търговия на Русия не се разкрива, можем да съдим за вноса по косвени индикатори: данъчни заплащания, изказвания на държавни чиновници, огледална статистика на страните търговски сътрудници. Всички тези източници демонстрират динамично възобновяване на вноса през втората половина на 2022 година “, споделя Владимир Евстифеев.

Ако прогнозата на МВФ се сбъдне, тогава съветската стопанска система ще покаже своята резистентност за втора поредна година в лицето на най-тежките западни наказания.

„ Миналата година сподели, че ниската интеграция на съветската финансова система в световната парична архитектура прави допустимо изпитването на по-малък напън, когато най-големите страни се пробват да изолират Русия. В допълнение, банковата система, да вземем за пример, се приближи към този миг в добра форма и редица ограничения за поддръжка на Централната банка на Руската федерация разрешиха да се премине пикът на рецесията с минимални вреди “, споделя Евстифеев. Въпреки това в такава конструкция има и недостатъци: от понижаване на интензивността на вътрешния финансов пазар до бюджетни опасности, които могат да предизвикат необезпечена емисия и ускорение на инфлацията, предизвестява специалистът.

„ Рисковете, несъмнено, остават: липса на инфраструктура за увеличение на износа на газ и нефт за Азия, високи отстъпки за съветски нефт и петролни артикули, увеличение на бюджетния недостиг, нуждата от консолидиране на бюджета още през 2024 година и така нататък Трудно е да се планува и геополитиката с новите ограничения на западните страни “, споделя Деев.

Що се отнася до утежняването на прогнозите на МВФ за стопанските системи на Съединени американски щати и Европейски Съюз, главният проблем тук е високата инфлация и свиването на потребителското търсене. „ Много данни демонстрират това: ипотечният пазар и покупките на коли в Щатите, пазарът на услуги и потреблението на артикули от първа нужда в Европа се свиват. Очевидно МВФ гради своята прогноза върху това: към момента високите темпове на инфлация ще лимитират търсенето, а високите лихви на банките ще лимитират повишаването на Брутният вътрешен продукт на развитите страни от еврозоната и първата стопанска система в света “, заключва Деев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР