Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобалния икономически растеж

...
Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобалния икономически растеж
Коментари Харесай

МВФ понижи прогнозата си за глобалния растеж заради очаквано по-слабо представяне на САЩ и Китай



Международният валутен фонд понижи прогнозата си за световния стопански напредък през актуалната година заради по-слаби вероятности за растежа на Китай и Съединени американски щати.

В обновения си отчет " Световни стопански вероятности ", оповестена във вторник, МВФ към този момент чака повишаване на международния Брутният вътрешен продукт с 4,4% тази година при октомврийска прогноза за стопански напредък с 4,9 на 100. За 2023 година Фондът чака закъснение на растежа до 3,8% през 2023 година (при октомврийска прогноза за по-бавен напредък следващата година с 3,6%).

През 2021 година световната стопанска система набъбна с към 5,9%, регистрира МВФ.

Глобалната низходяща проверка се дължи най-много на занижените прогнози на МВФ за растежа на Съединени американски щати и на Китай през 2022 година надлежно до 4% (от 5,2% през октомври 2021 г.) и до 4,8% (от 5,6% през октомври), откакто през 2021 година американската стопанска система се разшири с 5,6%, а китайската 0 с 8,1 на 100.

За идната година Фондът предвижда закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати до 2,6%, до момента в който чака Брутният вътрешен продукт на Китай ще се увеличи с 5,2%.

МВФ означи, че по-нататъшните опасности в международен проект са свързани с несигурността по отношение на коронавирусната пандемия, с високата инфлация, с нарушените вериги на доставки и с идното стягане на паричната и лихвена политика на федералния запас на Съединени американски щати.

Очаква се нарасналата инфлация да остане в действие и през 2023 година, по-дълго от предстоящото преди, заради проблемите във веригата на доставки и високите цени на силата. В същото време се чака проблемите с веригата на доставки да отшумят към края на тази година.

Все още не е ясно какъв брой надалеч и какъв брой бързо Фед ще би трябвало да увеличи лихвените проценти, се споделя в новия отчета на МВФ, като Фондът предвижда три покачвания на главната американка рента през 2022 и 2023 година

Тъй като развитите стопански системи стартират да покачват лихвените проценти, се появяват редица опасности, в това число свързани с финансова непоклатимост, нововъзникващите пазари и финансовите потоци, валутните и фискалните позиции на разрастващите се стопански системи, означи МВФ.

В отчета МВФ повтори апела си за " ефикасна световна здравна тактика " за битка с Covid пандемията.

Според МВФ бързото разпространяване на разновидността Омикрон е довело до възобновени ограничавания на подвижността в доста страни и до увеличение на дефицита на работна ръка, до момента в който спиранията в доставките са подхранили инфлацията. Очаква се коронавирусната вълна с Омикрон да се отрази върху икономическата интензивност през първото тримесечие, само че по-късно да се успокои, като се има поради, че този вид се свързва с по-леко протичащо заболяване, означи Фондът.
Очаква се икономическите загуби от коронавирусната пандемия да бъдат близо 13,8 трилиона $ до 2024 година, означи Гита Гопинат, първият заместник-управляващ шеф на МВФ (при предишна прогноза на Фонда за общи загуби в размер на 12,5 трлн. долара).

Същевременно броят на хората, живеещи в последна беднотия, се прави оценка на към 70 милиона повече от трендовете преди пандемията през 2021 година, което забавя напредъка в намаляването на бедността с няколко години, добави тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР