Международният олимпийски комитет отпуска едва 4.1% от приходите си за

...
Международният олимпийски комитет отпуска едва 4.1% от приходите си за
Коментари Харесай

МОК дава само 4.1% от парите си на спортисти. Трябва повече!

Международният олимпийски комитет отпуска едвам 4.1% от приходите си за спортистите, въпреки те да са в основата на неговия финансов разцвет. Освен това процедира като професионална лига, само че задържа парите извънредно за себе си и това би трябвало да се промени. Такива са главните изводи на интернационалната организация на спортистите Global Athlete, която е провела изследване на олимпийското придвижване в партньорство с основаните в Торонто (Кан) Ryerson University и Ted Rogers School of Management.

В отчета има шест съществени извода, свързани с груповото договаряне, небалансираното систематизиране на средствата, приоритизирането на разноските на МОК, чл.40 от Олимпийската харта, сравняване на професионалния с олимпийския спорт и неналичието на бистрота във финансовите доклади. За образец са взети докладите на МОК сред 2013 и 2016 година

Относно груповото договаряне отчетът показва:

 

" Спортистите би трябвало да бъдат уместно обезщетени

 

за подготовката и присъединяване си на олимпийски игри. В момента огромната част от състезателите и техните фамилии финансират години на тренировки и екипиране, за да могат по-късно да вземат участие в мултимилиардната промишленост на олимпийските игри. "

Според Global Athlete една от аргументите за тази неправда е непропорционалното систематизиране на средствата. " Спортистите, които на процедура продават продукта " олимпийски игри ", получават непосредствено едвам 4.1% от приходите на олимпийското придвижване - посредством стипендии, грантове и награди за сполучливи надпревари. Това обаче са проценти, които самите спортисти не могат да договарят ", се споделя в отчета.

В поддръжка на този собствен извод създателите препращат към обстоятелството, че общите годишни доходи на МОК възлизат на $1.4 млрд . Това значи, че парите за непосредствено подкрепяне на спортисти са едвам $57.4 млн.

Що се отнася до целите на МОК за финансиране, изводът е, че " Вместо МОК да употребява приходите си за компенсиране на спортистите, голяма част от тези средства отиват за финансиране на доста вътрешни и външни организации, свързани с МОК. Това включва интернационалните спортни федерации, континенталните и националните олимпийски комитети, олимпийският тв канал, олимпийският музей и олимпийските студиа ".

Докладът приканва също по този начин за

 

цялостно унищожаване на член 40 от Олимпийската харта,

 

който не разрешава на спортистите да печелят от асоциирането им с олимпийските игри под формата на реклами и/или права за потребление на имената и облиците им. 

" Либерализирането на чл.40 не е задоволително публикувано. Към момента по-малко от 10 от всички 206 национални олимпийски комитети са облекчили този член за своите спортисти. Той би трябвало да бъде отстранен за сметка на въвеждане на групово договаряне ", твърди Global Athlete и прави съпоставяне сред професионалния и олимпийския спорт.

" Независимо от изказванията на МОК, че има непрофесионален статут, комитетът зачита приходите от тв правата и излъчванията съвсем като всяка професионална спортна лига. Само че петте най-големи спортни лиги в света (б.р. - НФЛ, МЛБ, НБА, НХЛ и британската футболна Премиър лийг) заплащат сред 40 и 60% от приходите си непосредствено към играчите, до момента в който в това време МОК харчи за това единствено 4.1% ", показва отчетът.

Авторите настояват още, че финансовите каузи на олимпийския комитет не са транспарантни и се постанова смяна: " Трябва да се вкара наложителна открита финансова отчетност за всички членове на олимпийското придвижване. Това би трябвало да включва и финансови обезщетения за спортистите за тренировки и надпревари на самите игри. "

 

 

--------

 

Кризисни решения

МОК усили размера на заплащанията към националните олимпийски комитети за подготовка за присъединяване на олимпиадата в Токио 2020 с общо $25,3 млн. XXXII летни игри трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, само че поради COVID-19 бяха отсрочени за следващата година в интервала 23 юли-8 август 2021 година

От пресслужбата на централата в Лозана (Швейц) оповестиха, че размерът на дотациите за обособените национални комитети се усилва от $46,7 млн. на $57 млн., а останалите $15 млн. ще бъдат разпределени по Програмата за взаимност със спортистите, която се удължава с една година и ще помогне на 1600 спортисти от 185 страни.

Целта на спомагателните средства е да бъде обезпечено присъединяване на всички 206 национални олимпийски комитета на игрите следващата година, като им покрият разноските за пътувания и настаняване в Токио.

За България това деяние на МОК значи повече пари за БОК, който по това перо получаваше по към $1 млн. в олимпийска година. Конкретният бюджет на българския олимпийски комитет за 2020 година трябваше да бъде гласуван на общото заседание на 15 април, което обаче беше отсрочено за неопределен срок.

МОК също по този начин заяви, че сега се приготвя новият проект за олимпийска взаимност - за 2021-2024 година, който ще регистрира потребностите на националните комитети в новия подтекст.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР