Международният олимпийски комитет (МОК) ще преразгледа молбите на 15 руски

...
Международният олимпийски комитет (МОК) ще преразгледа молбите на 15 руски
Коментари Харесай

МОК може да позволи на 15 от оправданите 28 руски олимпийци да участват в Пьонгчанг

Международният олимпийски комитет (МОК) ще преразгледа молбите на 15 съветски спортисти да вземат участие на олимпийските игри в Пьонгчанг. В четвъртък Спортният трибунал (КАС) в Лозана анулира доживотните наказания на 28 от осъдените 42-ма съветски олимпийци. Сега те желаят да бъдат позволени до зимните олимпийски игри.

" От всички 28, чиито санкции бяха анулирани имаме 13 дейни спортисти, а двама са треньори. Така че значимата цифра е 15, това са молбите, които ще бъдат прегледани ", сподели Марк Адамс, представител на президента на МОК Томас Бах.

Всички 15 случая ще се разискват от панела за покана на игрите, който се оглавява от французойката Валери Фурнейрон. Тя е виновна за спортистите, които ще вземат участие на игрите под безпристрастен байрак като " Олимпийски спортисти от Русия ".

От МОК обаче не прецизират какъв брой време ще отнеме разглеждането на проблема, нито оповестяват 15-те спортисти. Почти несъмнено измежду тях ще са състезателите по шейни Александър Третяков и Елена Никитина, както и ски бегачът Александър Легков.

" МОК направи всичко допустимо, с цел да даде опция на чистите спортисти да вземат участие на игрите. Ако погледнете деликатно описите ще видите, че в неутралния тим 75% от участнците в никакъв случай преди този момент не са били на олимпийски игри. Подборката беше доста строга ", посочи Адамс.

Междувременно МОК заяви, че швейцарският съд е отхвърлил молбите на шест съветски спортисти, които изтърпяха двугодишни санкции за приложимост на допинг. Те не бяха позволени до игрите в Пьонгчанг, само че апелираха пред швейцарски съд.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (67)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР