Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир

...
Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир
Коментари Харесай

Осъдиха бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор

Международният углавен арбитражен съд за Югославия в Хага осъди някогашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич на пожизнен затвор, откакто го призна за отговорен по обвинявания в закононарушения против човечеството, геноцид и военни закононарушения, съобщи ТАСС.

По-рано някогашният пълководец на босненските сърби беше отхвърлен от съвещанието, откакто е почнал да вика против съдиите, обвинявайки ги в неистина. Емоционалният изблик на подсъдимия пристигна, откакто ръководителят на съдийската гилдия Алфонс Орие отхвърли настояването на отбраната днешното съвещание да бъде анулирано, защото Младич има високо кръвно и не е в положително здравословно положение. „ Те лъжат, вие лъжете. Не се усещам добре “, развика се той на сръбски, преди да бъде отведен от двама охранители.

Младич е упрекнат в геноцид, нарушаване на законите на войната и закононарушения против човечеството, осъществени през 1992-95 в Босна и Херцеговина. Почти 16 години той се укриваше от интернационалното правораздаване, до момента в който не беше задържан в Сърбия през май 2011 и екстрадиран в Хага. Основното обвиняване против Младич е за събитията в Сребреница през юли 1995, когато в мюсюлманския анклав на Босна и Херцеговина бяха избити към 8000 мюсюлмански въже и момчета. През май трибуналът отхвърли да освободи краткотрайно Младич по здравословни аргументи за лекуване в Русия. Делото на Младич е последното, обсъждано от трибунала за някогашна Югославия.

След произнасянето на присъдата Младич ще може да апелира, само че жалбата ще бъде прегледана от Международния остатъчен механизъм за наказателни съдилища. Тази въззивна инстанция към този момент се занимава с обжалването на оправдателната присъда на водача на Сръбската радикална партия Воислав Шешел и с обжалването на някогашния водач на босненските сърби Радован Караджич, наказан на 40 години затвор.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР