Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама висши

...
Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама висши
Коментари Харесай

Международният съд в Хага издаде заповеди за арест на двама висши руски командващи

Международният углавен съд издаде заповеди за арест на двама висши съветски офицери - генерал-лейтенант Сергей Кобилаш и адмирал Виктор Соколов.

В писменото известие на съда в Хага се показва, че " има съображение да се счита, че двамата са виновни за ракетни удари по украинската енергийна инфраструктура в интервала от 10 октомври 2022 до 9 март 2023 година ".

" Днес, 5 март 2024 година, II състав за авансово произвеждане на Международния углавен съд, формиран от арбитър Росарио Салваторе Айтала, председателстващ арбитър Томоко Акане и арбитър Серхио Херардо Угалде Годинес, издаде заповеди за арест на две лица. Сергей Иванович Кобилаш и Виктор Николайович Соколов, в подтекста на обстановката в Украйна, за хипотетични закононарушения, осъществени минимум от 10 октомври 2022 година до най-малко 9 март 2023 година ", се споделя в известието, представено от " Фокус ".

Отбелязва се, че двамата ще бъдат съдени за военни закононарушения - офанзиви против цивилен обекти, причиняващи несъразмерни вреди на жители и тяхното имущество, както и закононарушение против човечеството.

По искане на прокуратурата са издадени две заповеди за задържане. Предварителният състав откри, че има задоволително учредения да се счита, че двамата обвинени са виновни за ракетни удари под тяхно командване против украинската електрическа инфраструктура.

Генерал Кобилаш е командващ далекобойната авиация на военно-въздушните сили на Русия, а адмирал Соколов е командващ съветския Черноморски флот.

Цивилните жертви и ранени и вредите по гражданската инфраструктура са несъвместими с постигането на каквото и да било военно преимущество при подобен ракетен обстрел, гласят претекстовете на Международния углавен съд да желае ареста на двамата съветски командващи офицери.

За повторно съдът в Хага желае арест на високопоставени руснаци по отношение на войната им против Украйна.

През март предходната година заповеди за задържане бяха издадени за президента Владимир Путин и за омбудсмана за правата на децата Мария Лвова-Белова - за всеобщо депортиране на украински деца в Русия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР