Международният форум ЕС среща Балканите“, на който сме домакин е

...
Международният форум ЕС среща Балканите“, на който сме домакин е
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева: Очаквам да има правителство с втория мандат

Международният конгрес „ Европейски Съюз среща Балканите “, на който сме хазаин е доста огромен и влиятелен като имаме поради участниците – ръководителят на Европарламента, комисаря по разширението Вархеи, представители от западните Балкани.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria политикът и посланик Меглена Плугчиева.

Форумът е значим, само че за жалост огромни резултати не могат да бъдат регистрирани. Като някогашен дипломат в Черна гора мога да предам в резюме настроенията от района, че упованията бяха доста по-големи. След 10-15 година водене на договаряния нямаме съответни резултати.

 
Прехвалената и оповестена от нас за най-успешна политика на Европейски Съюз за разширение, все още не дава предстоящите резултати. Може би войната в Украйна катализира процеса, тъй като видяхме, че Босна и Херцеговина получи статут на кандидатка, има либерализация за визовия режим за Косово, само че би трябвало да има по-голяма скорост на процеса за присъединение.
Връщам се в България – страната ни се намира след политическо земетресение и институционална рецесия. Това е повече от обезпокоително и даваме доста неприятни сигнали на открито. Вчера след оставката на госпожа Габриел като еврокомисар оставаме и без евркомосиар най-малко за известно време. Би трябвало българското държавно управление да предложи кандидатура, която по-късно да премине през всички комплицирани процедури в Брюксел. Да не забравяме, че следващата година на 9 юни ще бъдат и идващите избори за Европарламент и всички структури на Европейски Съюз.

Надявам се да не останем без еврокомисар. Преди няколко месеца споделих, че извън изглеждаме зле, а в този момент с доста болежка споделям, че изглеждаме още по-зле, тъй като не излъчваме непоклатимост и предсказуемост като страна-членка, изключително в изискванията на доста тежки рецесии.

Не знам решението в Брюксел на какво се основава, само че бях сюрпризирана, че госпожа Габриела уточни като първи приоритет настояването за оставка на основния прокурор. Коментарите на доста специалисти бяха в посока, че това е нарушение на правилото на разделяне на управляващите. Грижите и проблемите на българските жители са надалеч по-различни от това дали незабавно и първо би трябвало да се изиска оставката на основния прокурор. На улицата всеки ден умират младежи, цените се повишават обезпокоително, нямаме бюджет, а параметрите на оферти бюджет са извънредно тревожни, има статистика за повишен брой обезлюдени села и доста други.

 
Лошото е, че всички признаха – и от страна на политици, и от страна на правосъдна система и прокуратурата, че има вмешателство в правосъдната система, което в действителност е доста неприятен знак. Това е едно публично самопризнание от всички страни.
Съдебната промяна, за която от толкоз време се приказва не се формулира ясно и съответно, а всичко се сведе до оставката на основния прокурор.

Чух и други тълкования за номинацията на госпожа Габриел – дайте да използваме нейните персонални и фамилни връзки в Брюксел и някак си по този начин да минем, да се уредим за Шенген и еврозоната, пък и да вземем парите за Плана за възобновяване. Това е неприемливо, несериозно и безконтролно. Трябва да запретнем ръкави и да свършим работа, а не по втория метод да имитираме някаква активност пред нашите сътрудници от Европейски Съюз.

 
Очаквам, че ще се стигне до държавно управление. Очаквам при предоставяне на втория мандат втората парламентарна група да бъде подкрепена от ГЕРБ.
Нашият народен интерес е РСМ час по-скоро да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Бих предложила бързо да излезем от тази серпантина на борба, ние като една по-опитна страна да подадем ръка. Да помогнем на Македония с нашата експертиза, с добър и неприятен опит от подготовката ни за присъединение, да поканим студенти и младежи да учат в България както от РСМ, по този начин и от други страни от Западните Балкани, да дадем по-добри благоприятни условия за нашия бизнес да стъпи в тези страни. Колкото по-скоро РСМ и западно балканските страни се причислят към Европейски Съюз, толкоз това ще докара до стабилизация в района, икономическо развиване и ще преодолее зараждащите се нападателен шовинизъм, разделяне на етническа и религиозна основа.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР