Международният експеримент СИРИУС (SIRIUS - Scientific International Research in Unique

...
Международният експеримент СИРИУС (SIRIUS - Scientific International Research in Unique
Коментари Харесай

Приключва експериментът СИРИУС

Международният опит СИРИУС (SIRIUS - Scientific International Research in Unique Terrestrial Station, Научно интернационално проучване в неповторима наземна станция), в чиито рамки 6-членен екипаж прекара 4 месеца в изолираност, завършва в Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките, съобщи ТАСС.

" СИРИУС-19 е 4-месечен опит, който се организира в Наземния пробен комплекс на института. Екипажът включва три дами и трима мъже - пълководец, бордови инженер, доктор и трима откриватели ", разясни пресслужбата на института. За пълководец на екипажа бе определен съветският космонавт Евгений Тарелкин. В състава на екипажа са и двама американци.

Сценарият на опита възпроизведе съществени стадии от действителен галактически полет до Луната, в това число интервенции в орбитата на естествения сателит на Земята и на повърхността му. На 23 май четирима участници, ръководени от Тарелкин, направиха виртуално кацане на лунната повърхнина. Те използваха специфични костюми с каски за виртуална действителност, които им разрешиха да имат чувството, че се намират на повърхността на Луната.

За 4 месеца екипажът извърши всекидневен медицински мониторинг и постоянни физически извършения, направи задълбочена преценка на здравето, организира наситена стратегия за научни проучвания върху физиологията и душeвността. Освен това бе изследвано въздействието на затвореното пространство върху човешката душeвност и физиология. Извършени бяха 79 научни проучвания.

Освен Русия и Съединени американски щати, в реализирането на интернационалния план СИРИУС вземат участие също експерти от Германия, Франция, Италия и други страни. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР