Международният ден на жените и момичетата в науката е обявен

...
Международният ден на жените и момичетата в науката е обявен
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на жените и момичетата в науката

Международният ден на дамите и девойките в науката е разгласен от Организацията на обединените народи за за реализиране на еднакъв достъп на дамите и девойките в образованието и науката. Отбелязва се от 2016 година на 11 февруари.

Международният ден има за цел да насочи публичното внимание към казуса с дискриминирането на дамите и девойките в образованието и професионалното им развиване в науката. Цели се поощряване на девойките и дамите в областта на образованието и науката, както и самопризнание на научните им достижения.

От началото на XXI век интернационалната общественост е направила голям брой старания за поощряване на дамите и реализиране на тъждество сред половете. Според отчет на ЮНЕСКО от 2015 година 28% от откривателите в международен мащаб са дами. Те имат по-ограничен достъп до заемане на управителни позиции и финансиране.

През декември 2015 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема Резолюция А/70/474, с която афишира датата 11 февруари за Международен ден на дамите и девойките в науката.

Той е част от Програмата за стабилно развиване 2030, в която се показва, че силата на науката е мотор за предпазване на човешките права и достолепия и води до понижаване на бедността и запазване на планетата. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР