Освен че е една от най-значимите археологически находки на XX

...
Освен че е една от най-значимите археологически находки на XX
Коментари Харесай

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Освен че е една от най-значимите археологически находки на XX век, гробницата на Тутанкамон се оказва и кутията на Пандора, чието отваряне е въодушевило безчет легенди, филми и псевдоархеологически теории. По-специално, по този начин нареченото " проклинание на фараона " се трансформира в международно приет феномен, когато лорд Карнарвън - спонсорирал експедицията за намирането на цар Тут - умира единствено няколко месеца след влизането в гробницата.

Въпреки това съмнително съвпадане, има малко доказателства, които да сочат някаква връзка сред откриването на фараона и прибързаната гибел. Ръководителят на експедицията Хауърд Картър да вземем за пример живее още 17 години, откакто обезпокоява Момчето цар на мястото му за безконечен покой.

Карнарвон е на прага на гибелта от доста години преди окончателната си кончина, защото страда от повтарящи се белодробни инфекции, откакто е тежко ранен при автомобилна злополука през 1903 година Може да се каже, че той надалеч не е анатемосан, а живее обаятелен живот, до момента в който най-после през май 1923 година не се умира от отравяне на кръвта от зараза, пренасяна от комари.

Възможно е обаче Карнарвън да си е навлякъл проклятието посредством своите бизнес връзки. За да финансира фамозната експедиция, той продава изключителните права върху цялата информация за гробницата на лондонския вестник „ Таймс “, с което на процедура му дава монопол върху всички обстоятелства, свързани с Тутанкамон и неговото изобретение.

Тъй като целият свят е запленен от историята, оповестена в „ Таймс “, другите медии обезверено се пробват да се доберат до нещо, което да разгласяват, и прибягваха до измислици. След гибелта на Карнарвън публицистите по целия свят се " забавляват ", като печатат всевъзможни спекулативни истории за това по какъв начин се е стигнало до гибелта му.

Според Дейвид Силвърман, куратор на световноизвестната галерия на музея „ Пен “, който написа през 1987 година, че доста кореспонденти по това време съзнателно поясняват неправилно надписите, открити в гробницата, с цел да внушат съществуването на проклинание. Една медия да вземем за пример твърди, че пасажът гласял:

„ Ще убия всички, които прекрачат този предел в свещените пространства на царя, който живее постоянно “ , до момента в който в реалност такова обръщение не е открито.

Друг пък е преписал част от египетската Книга на мъртвите, която е била изписана на гробницата, като неправилно я е превел като: „ Тези, които влязат в тази свещена гробница, бързо ще бъдат посетени от крилата на гибелта “

Въпреки това, въпреки че наоколо до тялото на крал Тут не се открива никакво проклинание, на други древноегипетски гробници от време на време са изписвани такива. Един от известните образци предизвестява, че „ тези, които разбият тази гробница, ще срещнат гибелта от болест, която никой доктор не познава “ , въпреки че не е ясно върху чий гроб е написана тази опасност.

Като цяло обаче проклятията са били гравирани единствено върху гробниците на частни лица, защото египетските кралски особи към този момент са били предпазени от поредност заклинания, известни като Текстове на пирамидите, и затова не са имали потребност от спомагателна отбрана.

И въпреки всичко, макар цялостната липса на същински фараонски проклятия, прекомерно ревностни наблюдаващи неведнъж са търсили аргументи да имат вяра, че безпокойството на античния цар може да има смъртоносни последствия. Една публикация - оповестена в списание, което един мъдрец на науката дефинира като „ опит за институционализиране на псевдонауката “ - даже допуска, че египтяните са погребвали нуклеарни боклуци в „ складове “ под някои гробници, което е довело до съдбовни здравословни затруднения измежду археолозите.

Като оставим настрани нелепите спекулации, някои законни изследвания разкриват, че античните гробници могат да съдържат евентуално нездравословни гъбички, плесени или други микроби, които могат да застрашат откривателите, които ги вдишват . Досега обаче няма данни някой египтолог да е бил изумен от подобен патоген, като всичко това е следващият гвоздей в ковчега на проклятието на фараона.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР