Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и „Fitch“ повиши дългосрочния

...
Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и „Fitch“ повиши дългосрочния
Коментари Харесай

Повишиха рейтинга на България

Международните рейтингови организации S&P Global Ratings и „ Fitch “ увеличи дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута на 'BBB' от 'BBB-'. Перспективата и на двата индикатора е постоянна. Повишеният рейтинг е вследствие на усъвършенстваната оценка на България във връзка с външните финанси, като представянето на страната надвишава междинното по стандартите за категорията 'BBB'.

От „ Fitch” означават, че през 2016 година България е чист външен заемодател (8.6% от БВП) и се чака позицията да продължи да се усъвършенства. Излишъкът по настоящата сметка е оценен на 3.4% от Брутният вътрешен продукт, приблизително за интервала 2017-2019 година, подсилен от повишението на конкурентоспосбността и диверсификацията на износа. Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата организация е обвързван със усилването на външните буфери на страната. Външните запаси съставляват 49.7% от Брутният вътрешен продукт, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 година, които обезпечават съответно покритие за поддържане на режима на валутен ръб.

От „ Fitch " правят оценка, че главните фактори, които самостоятелно или групово биха могли да допринесат за повишение на рейтинга на страната, са повишаването на капацитета за напредък на стопанската система в средносрочен небосвод и ускоряването на нейната конвергенция по отношение на равнищата на приходите от страните с по-висок рейтинг. Факторите, които биха повлияли в отрицателна посока, включват съществуването на външни несъответствия, като да вземем за пример задълбочаване на недостига по настоящата сметка и утежняване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в региона на обществените финанси би представлявало съществуването на висок бюджетен недостиг, който ще утежни упованията за развиването на дълга, както и съществуването на основни отговорности по линия предприятията, които са държавна благосъстоятелност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР