Международни ангажименти доведоха до загуба на кворумПълен крах претърпя насроченото

...
Международни ангажименти доведоха до загуба на кворумПълен крах претърпя насроченото
Коментари Харесай

Издъни се КСНС за борба с корупцията в България

Международни задължения доведоха до загуба на кворум

Пълен провал претърпя плануваното през днешния ден съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на тематика “Необходими законодателни ограничения за противопоставяне на корупцията ”. След седмицата на междуинституционалните войни и взаимни нападки сред власт и съпротива, КСНС се разпадна поради липса на кворум. Част от участниците се оказаха в командировки отвън страната, а други излязоха по-рано поради започващи задгранични командировки.

Държавният глава разгласи, че насрочва ново съвещание по тематиката за идния вторник, 17 октомври от 13.00 часа. “Бяха изслушани отчети на ръководителите на основни институции, ангажирани в битката с корупцията. Започнаха задълбочени диспути, които не продължиха заради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета поради интернационалните задължения, макар авансово доказаното присъединяване. Това докара до загуба на кворум ”, съобщи президентът Румен Радев след приключването на съвещанието.

“Пробив в битката с корупцията ще стане вероятен едвам тогава, когато битката с корупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и интернационалните задължения ”, сподели още Радев. И добави: “Корупцията измежду лицата, заемащи висши държавни длъжности, е опасност за националната сигурност, тъй като тя разрушава устоите на правовата страна, срутва доверието на жителите в българските институции, попречва развиването на стопанската система и повишението на благосъстоянието на българските жители ”.

В коментар пред президентството обаче водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че ръководещите бягат от дебата за корупцията. А по-късно от Министерски съвет разпратиха особено известие до медиите, в което се обясняваха интернационалните задължения на членовете на кабинета. Както и, че: “правителството е извело като приоритет в своята работа систематичната битка с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината ”.

Припомняме, че разнобой сред ръководещи и съпротива има в новите планове за закон за противопоставяне с корупцията по въпроса кой да назначава ръководителят на мегаагенцията за битка с корупцията – президентът или това да става с гласоподаване в Народното събрание. Двата законопроекта – на държавното управление и на Българска социалистическа партия бяха показани на КСНС. Правителството показва цялостна поддръжка на напъните на Президента на Република България да консолидира институционалните дейности в битката с корупцията и ще продължи да взе участие интензивно в този развой. Всякакви изказвания за протест на съвещанието на КСНС са нечиста сделка.

Кой къде е в командировка

Липсата на кворум на съвещанието на КСНС бе обяснено в допълнение от правосъдния министър Цецка Цачева, която означи пред медиите с какво са ангажирани Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ – в Брюксел, на съвещание на Интерпол и Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи – също пътуваше за Брюксел. От Министерски съвет пуснаха в допълнение информация за командировките на членовете на кабинета. Вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева е във Варшава за присъединяване в среща на министрите на външните работи. Вицепремиерът Красимир Каракачанов е на публично посещаване във Франция. А министърът на финансите Владислав Горанов е освободен преди края на съвещанието на КСНС заради нуждата да замине за Люксембург, където стартира съвещание на Съвета по стопански и финансови въпроси на Европейски Съюз.

Абсурд и реплика

Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия:

Управляващите избягаха

 02-09 Това е парадокс и е реплика, и народът отново ще ни пита – какво направихте, щом не сте създали нищо, всички сте едни и същи. Не желая Българска социалистическа партия да получава този етикет ”. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата в президентството. “Не единствено че няма консенсус, няма и резултат. Това беше неуспех на съвещанието на КСНС. Управляващите провалиха кворума – господин Борисов пристигна с час и половина закъснение; основни министри като Екатерина Захариева ги нямаше; основни фигури и членова на КСНС си потеглиха авансово – като министър Горанов, господин Цветанов ”, сподели Нинова. “Тези, които не желаят да се борят с корупцията, постъпват по този начин- бягат от отговорността за взимане на решения ”, уточни тя.

Продължаваме с дебатите

Цецка Цачева, правосъден министър:

Всички изложиха отчетите си

 02-08 Категорично не става дума за протест и оборвам появилите се в тази посока изявления от опозицията. Изненадана съм, че сходни не бяха направени в залата, където се организира КСНС. Още повече, че всички, които имаха отношение изложиха отчетите си.Това сподели правосъдният министър Цецка Цачева. “Проведохме свиканото от президента съвещание на КСНС, отдадено на тематиката за корупцията и противодействието є. Бяха показани отчетите, които са направени от разнообразни институции. Започнахме спор по закона, само че се оказа, че от членовете на КСНС има лица, които са в служебни командировки зад граница ”, разясни Цачева. Всички бяха доброжелателни и коментирахме, дебатирахме проблеми, които се дебатират не от месеци, а от години в българското общество.

Оценки

Димитър Ганев, проучвателен център „Тренд“:

Държавният глава изпада в изолираност

 02-10 Появиха се мнения, че това съвещание на КСНС е бойкотирано. Няма да върша оценки дали е бойкотирано или не. Остана усещане обаче, че президентът изпада в изолираност. Първо, не участваха основни фигури, коалициционният сътрудник в лицето на “Обединени патриоти ” бяха пуснали така наречен “втори ешалон ” в лицето на Явор Нотев, тъй като видяхме, че на съвещанието не участваха водачите на Оперативна програма. Премиерът отиде с час и половина забавяне, а самото съвещание се провали заради липса на кворум. И всички това единствено удостоверява усещанията от последните събития – президентът почва да изгаря мостове най-много с политическа партия ГЕРБ. А неговата функционалност по конституция е да бъде обединител, да построява мостове. Подобен вид борби, в които президентът влиза, няма по какъв начин да му уплътнят функционалностите, които той има. Ако президентът не държи разговор с главните институции, то значително неговата роля се обезсмисля. Това е главният проблем пред президентската институция.

Първан Симеонов, Галъп Интернешънъл:

Явно ГЕРБ са подхванали тактичност „ игнор “

 02-11 Явно, че ГЕРБ са приели нова тактичност и тя е тактичност на ингнориране. Като имаме поради позицията им по отношение на разкритията за назначения на Българска социалистическа партия по места, в този момент следим сходна обстановка. Да, разбра се, че част от членовете на съвещанието са отсъствали по уважителни аргументи, само че е ясно също по този начин, че Консултативан съвет по национална сигурност е задоволително сериозна причина, изключително по тематика като битката с корупцията. Струва ми се, че има известно игнориране и може би се търси някакъв знак във връзка с президента. Това е изцяло в синхрон с нашите прогнози, че конкуренцията сред двамата -премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев ще продължи. Ясно е, че ще има и моментно утаяване на напрежението, само че генерално конкуренцията ще продължи. Би било наивно да чакаме, че по въпрос като този (борбата с корупцията, б.р.), ще се реализира съгласие толкоз бързо.

Започнаха договаряния за „Емко“

Борисов закъсня поради митинги на оръжейници

Трябва да се изслушват страните и да се откри решение в разговор
 Премиерът Бойко Борисов одобри протестиращи служащи от „ Емко “ и настоя Министерството на стопанската система да стартира договаряния с управлението на предприятието. Снимки: Пламен Стоименов Премиерът Бойко Борисов одобри протестиращи служащи от „ Емко “ и настоя Министерството на стопанската система да стартира договаряния с управлението на предприятието. Снимки: Пламен Стоименов
Министър-председателят Бойко Борисов закъсня за началото на съвещанието на КСНС, защото одобри представители на протестиращите служащи в оръжейния цех “Емко ”. Протестът на служащите се организира пред постройката на Министерския съвет, а от пресслужбата на кабинета прецизираха, че президентската администрация е предизвестена за закъснението на премиера. От оръжейния цех упорстваха да изложат проблемите си персонално пред Борисов. Позицията им за развиването на обстановката през последните месеци беше показана от притежателя на предприятието Емилиян Гебрев и членове на Инициативния комитет. “Винаги съм бил на мнение, че би трябвало да се изслушват страните и да се откри решение в разговор ”, уточни министър председателят, представен от държавната пресслужба. Борисов предложи още след срещата при него да стартират договаряния сред управлението на предприятието и Министерството на стопанската система за изчистване на противоречивите въпроси към подписаните от “Емко ” контракти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР