Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Според „Фич“ България има воля за приемане на еврото, рискът от нормиране на енергията е нисък

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута „ BBB “ с позитивна вероятност, оповестява Министерството на финансите на България.

Рейтинговата организация регистрира „ възобновяване на политическата неустойчивост “, само че счита, че у нас е налице „ необятен политически ангажимент и институционална поддръжка за приемането на еврото и за промените “.

„ Четирипартийното съдружно държавно управление, ръководено от „ Продължаваме да променяме “, се разпадна след сполучлив избор на съмнение в края на юни 2022 година, което докара до четвъртите предварителни избори за по-малко от две години. Вотът докара до мощно фрагментирано законодателно заседание с лимитирани вероятности към образуването на постоянна коалиция. Политическата неустойчивост евентуално ще продължи и през 2023 година, като при започване на 2023 година са вероятни нови избори. Въпреки това считаме, че е налице необятен политически ангажимент и институционална поддръжка за приемането на еврото и за промените, свързани с Националния проект за възобновяване “, написа в отчета на Fitch Ratings, преведен от ДЕБАТИ.БГ.

„ Положителната прогноза отразява вероятността за приемане на еврото, което ще докара до по-нататъшно възстановяване на външните индикатори. Въпреки възобновената политическа неустойчивост считаме, че управляващите не престават да се ангажират с приемането на еврото до 2024 година, като рисковете към този период са свързани основно с осъществяването на критериите за конвергенция. Предвид огромната неустановеност по отношение на траекторията на инфлацията през идващите две години рисковете от отсрочване на приемането на еврото след 2025 година се усилиха. Това се балансира с ясния ангажимент на локално ниво и на ниво Европейски Съюз за ускорение на процеса “, споделя още рейтинговата организация.

„ Рейтингът на България е подсилен от нейната мощна външна и фискална позиция спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет “, написа финансовото ни министерство по отношение на отчета.

Fitch Ratings правят оценка растежа на Брутният вътрешен продукт за тази година на 3,5% (при 3 % от предишна прогноза) заради по-доброто от предстоящото развиване на стопанската система през първата половина на годината. През второто полугодие на 2022 година постоянното показване на енергийните браншове и мощният напредък на износа отчасти ще компенсират негативното влияние от намаляването на действителния наличен приход и спада на вложенията. Пренасянето на неподходящи резултати и забавянето на частното и обществено ползване ще понижат икономическия напредък през 2023 година до 1,4 % (при 3,8%, които се чакаха в оценката на рейтинга през юни). Растежът на вложенията би трябвало да се усили в сходство с увеличените средства от Европейски Съюз през идната година. Fitch Ratings чакат растежът да се възстановява през 2024 година и да се върне на равнища към 3 %.

Бюджетният недостиг се предвижда да остане като цяло неизменен през 2022-2023 година – към 3,8% от Брутният вътрешен продукт, в сходство с настоящата медиана за страните с рейтинг „ BBB “.

Фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга съгласно рейтинговата организация са: доста закъснение на присъединение към еврозоната, дължащо се да вземем за пример на несъблюдение на критериите за конвергенция или неподходящо развиване на икономическата политика; интервал на енергиен дефицит в България или в страни, които са значими търговски сътрудници на страната или нараснал риск от подобен сюжет, чието материализиране доста ще намали вероятностите за напредък спрямо настоящите упования на рейтинговата организация ”, се показва в известието на МФ.
Агенцията приказва още и за съветските газови доставки
„ Прекратяването на доставките на съветски природен газ в края на април 2022 година форсира проектите на България да се откъсне от съветския енергиен импорт “, написа още в отчета.

„ Предвид обезпечените доставки на природен газ, удобните климатични условия и по-ниското ползване на природен газ, рискът от разционализация на сила през отоплителния сезон 2022-2023 година е невисок. Въпреки това несигурността към зимата на 2023-2024 година е висока, като се има поради, че доставките на газ евентуално ще останат лимитирани при неналичието на газови потоци от Русия. Дългосрочното съглашение с Азербайджан подсигурява доставката на 1 милиарда куб. м природен газ (около една трета от годишното ползване на газ) с опция за удължение до 2 милиарда куб. м. Страната си обезпечи 25% от потенциала на терминала за полутечен природен газ в Гърция (около 0,7 милиарда куб. м), който би трябвало да проработи до края на 2023 година “, написа още организацията.

Тази част от отчета на „ Fitch Ratings “ не се загатва в известието на Министерството на финансите. 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР