Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch Ratings даде положителна перспектива за БГ икономиката

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута BBB с позитивна вероятност. Според рейтинговата организация краткосрочните отрицателни опасности, свързани с пандемията и несигурността от изборите, значително се компенсират от вероятностите за обилни финансови запаси от Европейски Съюз и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална непоклатимост.

Рейтингът на страната е подсилен от положителната външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. Оценката е лимитирана от евентуалния напредък заради неподходящите демографски развития, които могат да повлияят на обществените финанси в дълготраен проект. Индикаторите за ръководство и равнище на приход едва надвишават медианата на страните със подобен рейтинг.

Fitch чака икономическият напредък на България да се форсира до 4,7% през 2021 година по отношение на оценката от 3% през февруари. Възходящата проверка отразява по-доброто от плануваното възобновяване на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на 2021 година и предстоящото усилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският % на имунизация в България в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз равнище поражда някои негативни опасности, свързани с пандемията, само че съгласно организацията е малко евентуално управляващите да вкарат по-строги ограничаващи ограничения, които биха повлияли доста на икономическата интензивност в страната.

В средносрочен проект вложенията се чакат да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от главните бенефициенти от бюджета на Европейски Съюз през идващите години. Анализаторите от Fitch имат вяра, че забележителният размер на средствата по Механизма за възобновяване и резистентност ще поддържа растежа на стопанската система, който е оценен на 3,9% през 2022-2023 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР