Международната организация за защита на правата на човека Амнести Интернешънъл

...
Международната организация за защита на правата на човека Амнести Интернешънъл
Коментари Харесай

Амнести Интернешънъл: Украинската армия използва училища и болници за бази и застрашава цивилните


Международната организация за отбрана на правата на индивида " Амнести Интернешънъл " упреква украинските въоръжени сили, че построяват военни бази в цивилни обекти и изстрелват ракети наоколо до жилищни региони. Това включва учебни заведения и лечебни заведения.

с сходно наличие разгласява на 21 юли 2022 година и друга правозащитна организация - Human Rights Watch.

Изводите и в двата отчета са, че Украйна нарушава законите на войната и заплашва живота на цивилни.

" Подобни тактики нарушават интернационалното филантропично право и заплашват цивилното население, като трансформират цивилни обекти във военни цели ", написа в отчета на " Амнести Интернешънъл ".

Последвалите съветски удари по обитаемоте места, където са били ситуирани украинските сили са довели до гибелта на цивилни жители и разрушение на гражданска инфраструктура, настояват правозащитниците.



В на " Амнести Интернешънъл " още написа:

Украинските сили са излагали на заплаха цивилни, като са основали бази и оперираха с оръжейни системи в обитаеми жилищни региони, в това число в учебни заведения и лечебни заведения, съобщи през днешния ден Amnesty International.

Такива тактики нарушават интернационалното филантропично право и заплашват цивилните, защото трансформират цивилни обекти във военни цели. Последвалите съветски удари в обитаемоте региони са умъртвили цивилни и са разрушили гражданска инфраструктура.

„ Ние документирахме модел на украински сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато работят в обитаеми региони “, сподели Агнес Каламард, общоприет секретар на Amnesty International.

„ Това, че са в отбранителна позиция, не освобождава украинската войска от спазването на интернационалното филантропично право. “

Не всяка съветска офанзива, документирана от Амнести Интернешънъл, обаче следва този модел. В някои други места, в които Amnesty International стигна до заключението, че Русия е направила военни закононарушения, в това число в някои региони на град Харков, организацията не откри доказателства за украински сили, ситуирани в цивилни региони, които са атакувани от съветската войска.

Между април и юли откривателите на Amnesty International са прекарали няколко седмици в следствие на съветските удари в районите Харков, Донбас и Николаев. Организацията инспектира ударени обекти; интервюира оживели, очевидци и родственици на жертви на нападения; и извърши отдалечено наблюдаване и разбор на оръжия.

По време на тези следствия откривателите откриха доказателства, че украинските сили нанасят удари от обитаеми жилищни региони, както и че се базират в цивилни здания в 19 града и села в районите. Лабораторията за спешни доказателства на организацията проучва сателитни изображения, с цел да удостовери в допълнение някои от тези произшествия.

Повечето жилищни региони, където се намираха бойците, бяха на километри от фронтовите линии. Налични са жизнеспособни други възможности, които не биха заплашили цивилните – като военни бази или гъсто залесени региони наоколо, или други структури, по-далеч от жилищните региони. В случаите, които е документирала, Amnesty International не знае, дали украинските военни, които са се намирали в цивилни структури в жилищни региони, са поискали или са помогнали на цивилни да се изтеглят от околните здания, пропускайки опцията да се вземат всички вероятни защитни ограничения за отбрана на цивилните.

Оцелели и очевидци на съветските удари в районите на Донбас, Харков и Николаев споделиха на откриватели на Amnesty International, че украинските военни са работили покрай домовете им по време на ударите, излагайки регионите на ответен огън от съветските сили. Изследователите на Amnesty International станаха очевидци на сходно държание на доста места.

Международното филантропично право изисква всички страни в спора да заобикалят локализирането, до оптималната допустима степен, на военни цели в границите на или покрай гъсто обитаеми региони. Други отговорности за отбрана на цивилни от последствията от офанзивите включват евакуация на цивилни от покрайнините на военни цели и дейно предизвестие за офанзиви, които могат да обиден цивилното население. В отчета се показва, че такива старания от страна на украинските военни не са правени.

Майката на 50-годишен мъж, погубен при ракетна офанзива на 10 юни в село южно от Николаев, сподели пред Amnesty International: „ Военните отсядаха в къща до нашия дом и синът ми постоянно носеше храна на бойците. Няколко пъти го молех да стои надалеч от там, тъй като се опасявах за сигурността му. Онзи следобяд, когато стана удара, синът ми беше в двора на дома ни, а аз бях в къщата. Убит е на място. Тялото му беше раздрано на части. Домът ни беше отчасти опустошен. “ Изследователи на Amnesty International откриха военно съоръжение и униформи в прилежащата къща.

Микола, който живее в многоетажна постройка в квартал на Лисичанск (Донбас), който неведнъж е бил поразяван от съветски офанзиви, които убиха най-малко един възрастен мъж, сподели пред Amnesty International: „ Не разбирам за какво нашите военни стрелят от градовете и не от терена.”

Друг гражданин, 50-годишен мъж, сподели: „ Определено има военна активност в квартала. Когато има огън към съветските позиции, ние чуваме ответен огън по-късно. Изследователите на Amnesty International станаха очевидци на бойци, употребяващи жилищна постройка на към 20 метра от входа на подземно леговище, употребявано от жителите, където по-възрастният мъж е бил погубен.

В началото на юли аграрни служащ беше ранен, когато съветските сили удариха селскостопански склад в региона на Николаев. Часове след удара откривателите на Amnesty International станаха очевидци на наличието на украински боен личен състав и транспортни средства в зоната за предпазване на зърно и очевидци потвърдиха, че военните са употребявали склада, ситуиран против пътя от плантация, където живеят и работят цивилни.

Докато откриватели на Amnesty International са проучвали вредите по жилищни и прилежащи публични здания в Харков и в села в Донбас и източно от Николаев, те са чули огън от украински военни позиции наоколо.

В Бахмут няколко поданици споделиха на Amnesty International, че украинските военни са употребявали постройка, намираща се едвам на 20 метра от другата страна на улицата от висок жилищен блок. На 18 май съветска ракета удари предната част на постройката, разрушавайки отчасти пет жилището и повреждайки околните здания. Катерина, жителка, която оцеля след удара, сподели: „ Не разбрах какво се случи. [Имаше] счупени прозорци и доста прахуляк в дома ми… Останах тук, тъй като майка ми не искаше да си потегля. Тя има здравословни проблеми.”

Трима поданици споделиха на Amnesty International, че преди удара украинските сили са употребявали постройка насреща на бомбардираната постройка и че два военни камиона са били паркирани пред друга къща, която е била развалена при удара на ракетата. Изследователите на Amnesty International откриха признаци на военно наличие в и отвън постройката, в това число чували с пясък и черни пластмасови листове, покриващи прозорците, както и ново създадено в Съединени американски щати съоръжение за първа помощ при контузии.

„ Нямаме думата какво вършат военните, само че ние плащаме цената “, сподели пред Amnesty International гражданин, чийто дом също беше развален при удара.

Военни бази в лечебни заведения

Изследователи на Amnesty International станаха очевидци на това, че украинските сили употребяват лечебните заведения като де факто военни бази на пет места. В два града десетки бойци почиват, обикалят и се хранят в лечебните заведения. В различен град бойци стреляха покрай болничното заведение.

Руски въздушен удар на 28 април рани двама чиновници в здравна лаборатория в предградие на Харков, откакто украинските сили са основали база в комплекса.

Използването на лечебни заведения за военни цели е очевидно нарушаване на интернационалното филантропично право.

Военни бази в учебни заведения

Украинската войска постоянно е разполагала бази в учебни заведения в градове и села в Донбас и в региона на Николаев. Училищата са затворени за възпитаници от началото на спора, само че в множеството случаи постройките са ситуирани покрай обитаеми цивилни квартали и жилищни здания.

В 22 от 29 посетени учебни заведения откривателите на Amnesty International или откриха бойци, употребяващи пространствата, или откриха доказателства за сегашни или предходни военни активност – в това число съществуването на военно облекло, изхвърлени муниции, пакети с армейски дажби и военни транспортни средства.

Руските сили са блъснали доста от учебните заведения, употребявани от украинските сили. В най-малко три града, след съветската бомбардировка на учебните заведения, украинските бойци са се преместили в други учебни заведения наоколо, излагайки близките квартали на риск от сходни офанзиви.

В град източно от Одеса Амнести Интернешънъл стана очевидец по какъв начин украински бойци употребяват цивилни региони за настаняване и като места за разполагане на военна техника, в това число базиране на бронирани транспортни средства под дървета в чисто жилищни квартали и потребление на две учебни заведения, ситуирани в гъсто обитаеми жилищни региони. Руските удари покрай учебните заведения убиха и раниха няколко цивилни сред април и края на юни – в това число дете и стара жена, убити при ракетна офанзива против дома им на 28 юни.

В Бахмут украинските сили са употребявали постройка на университет като база, когато на 21 май е нанесен съветски удар, при който съгласно известията са убити седем бойци. Университетът е в непосредствена непосредственост до висока жилищна постройка, която беше развалена при удара, дружно с други цивилни домове на към 50 метра. Изследователи на Amnesty International откриха остатъци от военна машина в двора на бомбардираната постройка на университета.

Международното филантропично право не не разрешава категорично на страните в спор да се базират в учебни заведения, които не са в образователен развой. Въпреки това, военните имат задължението да заобикалят потреблението на учебни заведения, които са покрай къщи или жилищни здания, цялостни с цивилни, излагайки живота им на риск, в случай че няма наложителна военна потребност. Ако го създадат, те би трябвало да предупредят цивилните и, в случай че е належащо, да им оказват помощ да се изтеглят. Това не наподобява да се е случило в случаите, прегледани от Amnesty International.

Въоръжените спорове съществено попречват правото на децата на обучение и военното потребление на учебните заведения може да докара до опустошения, които в допълнение лишават децата от това право след края на войната. Украйна е една от 114-те страни, които са подкрепили Декларацията за безвредни учебни заведения, съглашение за отбрана на образованието по време на въоръжен спор, което разрешава на страните да употребяват изоставени или евакуирани учебни заведения единствено когато няма друга опция.

Безразборни офанзиви на съветските сили

Много от съветските удари, които Amnesty International документира през последните месеци, са били осъществени с неточни оръжия, в това число интернационално неразрешени касетъчни муниции, или с други оръжия с необятна зона на поразяване. При други случаи са употребявани ръководени оръжия с разнообразни равнища на точност; в някои случаи оръжията са били задоволително прецизни, с цел да се насочат към тъкмо избрани обекти.

Практиката на украинската войска да разполага военни цели в обитаемоте региони по никакъв метод не оправдава безразборните съветски офанзиви. Всички страни в спора би трябвало когато и да е да вършат разлика сред военни цели и цивилен обекти и да вземат всички вероятни защитни ограничения, в това число при избора на оръжия, с цел да сведат до най-малко вредите за цивилни. Безразборните офанзиви, които убиват или нараняват цивилни или нанасят вреди на цивилни обекти, могат да се дефинират като военни закононарушения.

„ Украинското държавно управление би трябвало неотложно да подсигурява, че ще разположи силите си надалеч от обитаемоте региони или би трябвало да изтегля цивилни от регионите, където работи армията. Военните в никакъв случай не би трябвало да употребяват лечебни заведения, с цел да вземат участие във война, и би трябвало да употребяват учебни заведения или цивилни домове единствено като последна мярка, когато няма жизнеспособни други възможности “, сподели Агнес Каламар.

Amnesty International се свърза с украинското министерство на защитата с резултатите от проучването на 29 юли 2022 година Към момента на публикуването те към момента не са дали отговор.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР