Международната организация на труда публикува свой доклад за ефектите от

...
Международната организация на труда публикува свой доклад за ефектите от
Коментари Харесай

2,7 милиарда работници по света са засегнати от извънредното полжение

Международната организация на труда разгласява собствен отчет за резултатите от COVID-19 върху пазара на труда. Мерките за цялостно или отчасти блокиране засягат съвсем 2,7 милиарда служащи, което съставлява към 81% от работната мощ в света.

В отчета се споделя, че в сегашната обстановка предприятията в разнообразни стопански браншове са изправени пред пагубни загуби, които заплашват тяхната активност и кредитоспособност, изключително измежду по-малките предприятия, до момента в който милиони служащи са уязвими от загуба на приходи и съкращения. Въздействието върху дейностите за генериране на приход е изключително тежко за незащитените служащи и най-уязвимите групи в неофициалната стопанска система. Свиването на заетостта към този момент стартира в огромен (безпрецедентен) мащаб в доста страни. При липса на други данни измененията в работното време, които се отразяват както в съкращения, по този начин и в други краткотрайни понижения на работното време, дават по-добра картина за тежката действителност на актуалната обстановка на пазара на труда.

От 1 април новите световни оценки на Международната организация на труда демонстрират, че работното време ще намалее с 6,7% през второто тримесечие на 2020 година, което се отразява на 195 милиона служащи на цялостен работен ден. Окончателната сума на годишните загуби на работни места през 2020 година ще зависи сериозно от развиването на пандемията и ограниченията, подхванати за намаляване на нейното влияние. Поради тази причина, МОТ ще продължи да следи обстановката и постоянно да актуализира своята прогноза за изгубеното работно време и еквивалентната загуба на претовареност.

По-голяма загубата на работни места и намаляващо работно време ще има в най-силно засегнатите браншове. Според оценките на МОТ, 1,25 милиарда служащи, представляващи съвсем 38 на 100 от международната работна мощ, са заети в браншове, които в този момент са изправени пред сериозен спад на производството и висок риск от изместване на работната мощ. Основните браншове включват търговия на дребно, настаняване и хранителни услуги и произвеждане.

Особено в страните с ниски и междинни приходи, тежко засегнатите браншове имат висок дял на служащите в неофициална претовареност и на служащи с стеснен достъп до здравни услуги и обществена отбрана. Без подобаващи политически ограничения служащите са изправени пред висок риск от изпадане в беднотия и ще изпитат по-големи провокации за възобновяване на поминъка си през интервала на възобновяване. Тези, които не престават да работят в публични браншове, по-специално здравните служащи, са изложени на обилни здравни и стопански опасности. В здравния бранш това се отразява несъразмерно на дамите.

Всъщност, без значение къде в света или в кой бранш, рецесията оказва трагично влияние върху международната работна мощ. Политиките би трябвало да се съсредоточат върху даването на неотложно облекчение на служащите и предприятията, с цел да се защитят поминъкът и стопански жизнеспособните предприятия, изключително в тежко засегнатите браншове и разрастващите се страни, като по този метод се обезпечат изискванията за бързо възобновяване и нови работни места, откакто пандемията завърши надзор. Необходимо е да се употребяват обществени запаси за поощряване на предприятията да запазят и/или да основат работни места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР