Международната федерация по плувни спортове (ФИНА), най-сетне сложи край на

...
Международната федерация по плувни спортове (ФИНА), най-сетне сложи край на
Коментари Харесай

Справедливо! Изхвърлиха джендърите от плувните басейни

Международната федерация по плувни спортове (ФИНА), най-накрая постави завършек на разногласията към това дали трансджендърите могат да се състезават против дами.

С публично решение федерацията отсъди, че щом един спортист е минал през пубертета като мъж, в идващ стадий от живота си той няма право да взе участие в плувно съревнование против дами.

За решението гласоподаваха 71% от 152-те членки на ФИНА, а то бе несъмнено като крачка към тотално изключване на трансджендърите от този спорт.

На този стадий всяка организация ще може да дефинира сама разпоредбите си за локалните надпревари, само че нито един резултат на трансджендър няма да попадне в формалната статистика на ФИНА.

Решението бе приветствано от съвсем всички топ състезателки в плуването, които показаха удовлетворението си от смелите дейности на федерацията.

Споровете към мястото на трансджендърите в басейна започнаха към случая с Лия Томас в Съединени американски щати. Роденият с името Уил плувец, който се представяше много криво-ляво на юношеско равнище при мъжете, се подложи на хормоналната терапия за намаление на тестостерона.



Така без интервенция за промяна на пола, а просто с тестостерон в допустимите за жена граници, както и с името Лия, към този момент плувкинята счупи редица върхове и стана колежанска шампионка на Съединени американски щати.

След случая незабавно се появиха опасения, че това ще стане честа процедура при несполучливите спортисти в мъжкия спорт, изключително в дисциплини, където разликата сред мъжката и женската физиология дава и голяма разлика в резултатите.

От ФИНА не изключиха опцията в околните години да е появи и категория единствено за транс спортисти, само че по тематиката занапред предстоят полемики, а и това може да се случи единствено, в случай че МОК стартира да прави първи крачки по тематиката.

Разбира се, отвън спортните среди се появиха и много рецензии на решението. Те пристигнаха от ЛГБТ организациите, които нарекоха тази възбрана „ дискриминация “.

Все отново в света на спорта преобладаващото мнение е, че това е най-правилното и рационално решение, освен това взето в зародиш, преди да се трансформира в честа процедура, освен в плуването.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР