Международната автомобилна федерация (ФИА) ще преразгледа правилото за разпределение на

...
Международната автомобилна федерация (ФИА) ще преразгледа правилото за разпределение на
Коментари Харесай

ФИА ще преразгледа правилото, което предизвика голямото объркване в Япония

Международната автомобилна федерация (ФИА) ще преразгледа правилото за систематизиране на точки в скъсените надпревари във Формула 1. Точно това предписание провокира огромното комплициране в края на конкуренцията за Гран При на Япония преди две седмици.

Припомняме, че поради поройния дъжд водачите направиха единствено 28 от плануваните 53 обиколки на „ Сузука “, което се равнява на 52% от спортната отдалеченост. Така всички бяха на мнението, че водачите ще получат точки по скалата 19-14-12-10-8-6-4-3-2-1, която е планувана за покриване на сред 50 и 75 % от плануванаъа отдалеченост.
 Защо Верстапен завоюва купа, макар че направи единствено 28 обиколка в Япония? Защо Верстапен завоюва купа, макар че направи единствено 28 обиколка в Япония?
Тази канара бе въведена при започване на този сезон след фарса от Гран При на Белгия от предходната година. В новите правила има четири обособени схеми на точкуване, според от това каква част от плануванаъа отдалеченост е била покрита от спечелилия.
 Формула 1 разгласи промени в спортния устав след фарса на „ Спа “ предходната година Формула 1 разгласи промени в спортния устав след фарса на „ Спа “ предходната година
Въпросните правила обаче са написани по подобен метод, че тези скали се ползват единствено в случаи, в които надпреварата бива спряно с червен байрак и повече не трябва обновено. Това обаче не се случи в Япония, където да, конкуренцията бе спряно за повече от 2 часа, само че по-късно бе рестартирана и приключи с кариран байрак при приключването на лимита от 3 часа.
 Хорнър нападна правилото, което даде купата на Макс Хорнър нападна правилото, което даде купата на Макс
Това единствено по себе си значи, че водачите трябваше да получат толкоз точки, колкото щяха да вземат и при покриването на цялата спортна отдалеченост. Трябва да се означи, че това несъгласие в разпоредбите съществува най-малко от 90-те години на предишния век, само че до Гран При на Япония преди две седмици сходен проблем не бе възниквал в цялата история на Формула 1.

На „ Сузука “ разпоредбите бяха приложени тъкмо както са написани, само че от ФИА оповестиха преди началото на уикенда за Гран При на Съединени американски щати, че за в бъдеще текстът на това предписание ще бъде променен. Целта ще бъде то да важи даже и в редките случаи като този в Япония.
 Леклер: Формула 1 би трябвало да избегне обърквации като тази в Япония Леклер: Формула 1 би трябвало да избегне обърквации като тази в Япония
„ В Гран При на Япония предписание 6.5 от спортния устав на Формула 1, което визира рестриктивните мерки на надпреварите и точковите скали беше приложено правилно. Въпреки това текстът на правилото ще бъде преразгледан, с цел да има повече изясненост за в бъдеще “, се споделя в изказването на ФИА.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР