Международната агенция за енергията (МАЕ) отново повиши прогнозата си за

...
Международната агенция за енергията (МАЕ) отново повиши прогнозата си за
Коментари Харесай

МАЕ: Търсенето на петрол ще расте и през 2024 г.

Международната организация за силата (МАЕ) още веднъж увеличи прогнозата си за растежа на търсенето на нефт в международен мащаб през 2024 година, съобщи „ Ройтерс ”.
Базираната в Париж организация чака потреблението на черно злато да се увеличи с 1,24 барела дневно, до момента в който най-новата прогноза на Организацията на страните експортьорки на нефт е за растеж от 2,25 милиона барела на ден.
МАЕ покачва за трети следващ път прогнозата си за потреблението на нефт в целия свят. Това става на фона на възстановяване на международния стопански напредък, понижаването на цените на черното злато през последното тримесечие на 2023 година и разширението на китайския петролно-химически бранш.
„ Нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток разтревожи пазарите при започване на годината. Евентуалната ескалация на спора може да ограничи още повече превозването на нефт по основните търговски направления, които минават през района. Доставките за петролния пазар през 2024 година обаче наподобява са  сравнително добре обезпечени ", се показва в януарския отчет на МАЕ.
В него се регистрира, че ограничението на петролните добиви от страните от ОПЕК и съдружниците им (Русия и други държави), с които дружно образуват групата ОПЕК+, може да докара до дребен недостиг на петролния пазар при започване на годината.
Международната организация предвижда още, че през тази година предлагането на нефт в международен мащаб ще се усили с 1,5 млн. барела на ден и ще доближи рекордните 103,5 млн. барела на ден, в случай че не настъпят непредвидени нарушавания на доставките. 
МАЕ чака увеличение на добива на черно злато в някои страни, които не членуват в ОПЕК+, измежду които са Съединени американски щати, Бразилия и Гвиана.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР