Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за първи път след

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за първи път след
Коментари Харесай

МААЕ отчете ниски нива на тритий в океана, след изпускането на вода от Фукушима-1

Международната организация за атомна сила (МААЕ) за първи път след изхвърлянето на пречистена вода от японската атомна електроцентрала Фукушима-1 мери равнището на тритий в океана покрай станцията. Концентрацията му не надвишава откритата норма, оповестиха от организацията.

„ Независимият разбор на океанската вода на МААЕ удостоверява данните от Tokyo Electric Power Station Operator (TEPCO) и японското министерство на околната среда “, се споделя в изказване на организацията. Експертите на организацията взеха проби на няколко места в радиус от 3 км от мястото на заустване на пречистените води.

В началото на септември TEPCO заяви, че нейните експерти за първи път са разкрили тритий в океана в региона на приключване на вода от АЕЦ Фукушима-1, което се случи на 24 август. Във водни проби, взети на 31 август, на мястото на заустване е открит тритий в размер от 10 бекерела на литър - това е 6 хиляди пъти по-малко от допустимата граница (60 хиляди бекерела на литър), открита от Международната комисия по радиологична отбрана и японското държавно управление. Това също е 1050 пъти по-малко от допустимата граница, открита от СЗО за питейна вода (10,5 хиляди бекерела на литър). В проекта си за изхвърляне на вода от АЕЦ " Фукушима-1 " японската страна дава обещание равнището на тритий в нея да не надвишава 1,5 хиляди бекерела на литър. В резервоари на територията на атомната електроцентрала се натрупаха над 1,25 милиона тона вода, която беше употребена за изстудяване на реактори, развалени от цунамито през март 2011 година Японското държавно управление споделя, че водата като цяло не съдържа радиоактивни субстанции и съдържа единствено водороден изотоп (тритий). През април 2021 година Токио реши да изхвърли забележителна част от тази вода в океана.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР