Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е постигнала важен напредък

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е постигнала важен напредък
Коментари Харесай

Важен напредък. МААЕ се надява на зона за сигурност около АЕЦ Запорожие до края на 2022

Международната организация за атомна сила (МААЕ) е постигнала " значим прогрес " в напъните си за образуване на зона за сигурност към най-голямата атомна централа в европа – АЕЦ " Запорожие ". Това декларира ръководителят на организацията Рафаел Гроси пред италианския в. " Ла Република ".

Централата беше от съветската войска, само че и до момента остава обвързвана с украинската електропреносна мрежа. МААЕ няколко пъти прикани Москва да изведе бойците си от територията на АЕЦ, само че това не беше изпълнено. През последните месеци Русия и Украйна се упрекваха взаимно в набези против централата.

" По отношение на сигурността на " Запорожие " има съответно предложение и е реализиран значим прогрес ", споделя Гроси пред италианското издание. " Моят ангажимент е да реализира решение допустимо най-скоро... Нашата цел е да избегнем нуклеарна повреда, а не да предизвикаме военно удобна обстановка за единия или другия. "

Шефът на МААЕ показва вяра, че сигурността на атомната централа ще бъде обезпечена " до края на годината ".

" Първата е отбраната: това значи да приемете, че не стреляте по оборудването, нито от оборудването. Второто е признаването, че МААЕ обезпечава единственият вероятен метод за гарантиране на сигурността на централата ", прибавя Гроси с уточнението, че Москва и Киев към този момент са " съгласни по някои фундаментални правила ".

АЕЦ " Запорожие " беше принудена да работи с аварийни генератори няколко пъти от началото на съветската инвазия на 24 февруари, само че се счита, че към този момент не е позволено приключване на радиоактивни излъчвания.

Тъй като съветските удари през последните седмици нанесоха съществени вреди на енергийната инфраструктура на Украйна, Гроси показва угриженост и за други нуклеарни централи в страната, които от време на време губят външно зареждане, създавайки евентуално рискови обстановки.

По думите му " украинските управляващи насочиха публично искане за непрекъснато наличие на МААЕ в тези централи, както в Запорожие – по този метод личният състав на организацията ще бъде ситуиран в цяла Украйна и ще подсигурява, че атомните електроцентрали не се употребяват от никого като оръжия за изнудване в спора ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР