Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е била информирана за

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е била информирана за
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ отново е била атакувана с дрон

Международната организация за атомна сила (МААЕ) е била осведомена за нов опит за нахлуване с дрон в четвъртък против образователния център на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна. Няма данни за жертви или вреди.

Това се споделя в изказване на генералния шеф Рафаел Гроси, оповестено на уеб страницата на Агенцията.

Това ще бъде третата докладвана неотдавна офанзива, ориентирана към подготвителното оборудване , след два сходни случая предходната седмица. Според екипа на ЗАЕЦ, дронът е бил " обезвреден ", само че не се дават повече детайлности за случилото се.
 МААЕ натъртва: Атакуването на нуклеарна централа е безусловно неразрешено
МААЕ натъртва: Атакуването на нуклеарна централа е безусловно неразрешено

Ядреният контролен орган на ООн заседава изключително поради ударите по Запорожката АЕЦ

Екипът на МААЕ е чул детонация по същото време, 10:35 сутринта.

На екипа е бил отхвърлен достъп до образователния център тъкмо отвън периметъра на площадката на ЯЕЦ, с цел да се оцени случаят, като централата се базира на евентуални опасности за сигурността.

Припомняме, че това се случва по-малко от две седмици, откакто поредност от офанзиви с дронове доста задълбочиха опасенията по отношение на така и така несигурната обстановка на нуклеарна сигурност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала (АЕЦ) в Европа, ситуирана на фронтовата линия на спора.

" Ако се удостовери, това би било извънредно обезпокоително развиване. Който и да стои зад тези произшествия, той наподобява пренебрегва многократните апели на интернационалната общественост за оптималната военна въздържаност, с цел да се предотврати доста действителната опасност от сериозна нуклеарна повреда, която може да има обилни последствия за здравето и околната среда и да не облагодетелства безусловно никого ", се споделя още в изказването на Гроси.

" Досега ударите с дрон не са заплашили нуклеарната сигурност на обекта. Но, както споделих на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации преди няколко дни, тези безразсъдни офанзиви би трябвало да прекратят неотложно ", упорства той.

 Русия упорства МААЕ да упрекна Украйна за офанзивите против нуклеарната централа
Русия упорства МААЕ да упрекна Украйна за офанзивите против нуклеарната централа

Докладът на Гроси бил неопределен, съгласно съветския представител

Припомняме, че Русия реагира яростно на МААЕ, защото Украйна не е била непосредствено упрекната за офанзивите. Според Москва, такива отчети без конкретика са безлични и прекомерно неутрални. 

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не създава електрическа енергия от 11 септември 2022 година Сега всичките шест реактора на Запорожката АЕЦ са в режим на студено прекъсване.

Миналата седмица откакто, като поразиха главните защитни структури на един от реакторите. Тогава МААЕ посочи, че нуклеарната сигурност не е наранена.

Русия и Украйна неведнъж   Запорожката АЕЦ,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР