Международната агенция по енергетика е повишила прогнозата си за ръст

...
Международната агенция по енергетика е повишила прогнозата си за ръст
Коментари Харесай

МАЕ: Търсенето на петрол достига рекордно високи стойности

Международната организация по енергетика е повишила прогнозата си за растеж на международното търсене на нефт през 2023 година, до момента в който търсенето " доближава рекордно високи стойности ".


Световното търсене на нефт към този момент доближи рекордните 103 млн. барела дневно през юни и август и " може да означи още един връх ", съобщи основаната в Париж МАЕ в месечния си отчет.

" Като цяло за 2023 година международното търсене на нефт ще се усили с 2,2 млн. барела дневно до 102,2 млн. барела дневно ", се споделя в отчета.

На Китай се падат 70% от растежа, показва МАЕ, като прибавя, че търсенето в азиатския колос " също е по-силно от предстоящото, достигайки нови върхове макар продължаващите опасения за положението на стопанската система ".

" Търсенето на нефт в международен мащаб бележи рекордно високи стойности, подтиквано от мощните летни пътувания със аероплан, нарасналото потребление на нефт за произвеждане на електрическа енергия и възходящата интензивност на китайската нефтохимическа индустрия ", съобщи МАЕ, предава Агенция Франс Прес.

Според организацията плануваното повишаване на международното търсене през 2023 година ще означи " най-високото си годишно равнище ", като през февруари тя към този момент предвижда годишен връх от 101,9 млн. барела дневно.

Нарастващото търсене на нефт идва на фона на напрежението на международните пазари след забележителното понижаване на добива от страна на няколко членове на алианса ОПЕК+ - формиран от 13 членове на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) отпред със Саудитска Арабия и техните 10 съдружници отпред с Русия - с цел да поддържат цените.

В резултат на това международното предложение на нефт се намали с 910 000 барела дневно през юли до 100,9 млн. барела дневно, се споделя в отчета на МАЕ.

Рязкото понижаване на производството от страна на Саудитска Арабия през предишния месец докара до спад на добива от 23-те страни от алианса ОПЕК+ с 1,2 млн. барела дневно до 50,7 млн. барела дневно, което е " съвсем двугодишно дъно ".

Обемите на страните, които не са членки на ОПЕК+, са се нараснали до 50,2 млн. барела на ден, се споделя още в отчета.

Повишаване на цените на хоризонта?

През април няколко членове на ОПЕК+ взеха решение непринудено да понижат производството с повече от един милион барела на ден - неочакван ход, който за малко поддържа цените, само че не съумя да докара до трайно възобновяване.

Производителите на нефт се борят със спада на цените и високата волатилност на пазара, отразяваща продължаващите последствия от съветската инвазия в Украйна и отслабващото икономическо възобновяване на Китай.

Миналата седмица Саудитска Арабия също разгласи, че удължава доброволното си понижаване на добива на нефт с един милион барела на ден с още един месец, с цел да включи и септември.

Москва също пое ангажимент да понижи производството с 500 000 барела на ден през август и с още 300 000 барела на ден през септември.

" Пазарните салда ще се затегнат още повече през есента, тъй като Саудитска Арабия и Русия ще удължат съкращенията на доставките най-малко до септември ", съобщи МАЕ.

Ако актуалните цели на блока се запазят, запасите от нефт могат да намалеят през втората половина на годината " с риск цените да се покачат още повече ".

В вероятност до 2024 година, когато светът ще се бори с изменението на климата и ще понижи потреблението на изкопаеми горива, МАЕ съобщи, че чака закъснение на растежа на търсенето.

" Тъй като възобновяване след пандемията се изчерпва, а слабите стопански условия, по-строгите стандарти за успеваемост и новите електрически транспортни средства оказват въздействие върху потреблението, прогнозата е растежът да се забави до 1 млн. барела дневно през 2024 година ", се споделя в отчета. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР