Международна научна конференция „Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет“

...
Международна научна конференция „Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет“
Коментари Харесай

Вицепрезидентът откри международна научна конференция за Кирило-Методиевото дело

Международна научна конференция „ Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет “ откри в София вицепрезидентът Илияна Йотова. Форумът се провежда от Кирило-Методиевския теоретичен център при Българската академия на науките. Организаторите акцентираха ролята на вицепрезидента за основаването на Националната научна стратегия „ Развитие и одобряване на българистиката в чужбина “. Форумът се организира в юбилейна години – 1160 години от основаването на славянската книжовност.

„ България в никакъв случай не умира като средище на духа. В дългата си национална история съумява да резервира езика и идентичността си при три царства, даже когато на два пъти изчезва от картата на Европа и то за епохи наред. А българите съумяват да отвоюват своята самостоятелност освен със силата на мечовете, а и със силата на книжовността “, уточни в приветствието си Илияна Йотова.

„ Историята на писмеността, която българите дадоха на славянския свят, не трябва да е обгърната от незнание, нито да се забулва в полулъжа, нито да се използва за националистически лозунги “, безапелационна е вицепрезидентът.

Според нея би трябвало да се очертаят параметрите в развиването на българистиката в България и зад граница.

„ Вие сте нашите естествени и най-важни посланици. Опасна е наклонността българският език да се измества от обстоятелства, които нямат нищо общо с науката и не дават отговор на истината. Най-доброто средство против това е науката, която вие развивате и преподавате на младежите. И е доста значимо, откритията, научните постижения да стигат до оптималната публика “, обърна се Йотова към учените.

През ноември 2022 година вицепрезидентът провежда Международен конгрес за кирилицата „ … И ний сме дали нещо на света “. Конференцията събра известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и български медиависти. Форумът посочи българския принос за спасяването на делото на Кирил и Методий и техните възпитаници, за основаването и разпространяването на кирилицата в славянския свят.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР