Международен форум за кирилицата по инициативата на вицепрезидента събра едни

...
Международен форум за кирилицата по инициативата на вицепрезидента събра едни
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Недопустимо е историята да се подменя и преиначава, историята на писмеността не трябва да е обвита в невежество

Международен конгрес за кирилицата по самодейността на вицепрезидента събра едни от най-изявените учени от 11 страни. Във видеообръщение президентът Румен Радев съобщи, че българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата.

" Днес кирилицата не е притежание само на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите сплотяват милиони хора. Кирилицата стопява дистанции. Азбуката ни служи на десетки народности по света. Ние, българите, сме призвани да бъдем пазители на кирилицата ", съобщи президентът.



От името на патриарх Неофит свещеник Поликарп посочи какъв брой значима е кирилицата за нашата еднаквост.

" Азбуката ни е и знак и на нашата славянска еднаквост. Именно в идентичността е един от проблемите през днешния ден. Днес все по-често ставаме очевидци на преднамерено загърбване на кирилицата и потреблението на латиницата. Нуждаем се от пазители и продължители на делото на Кирил и Методий ", прикани Поликарп, Белоградчишки свещеник.

" Дълбоко имам вяра в интелектуалната мощност на българите да градим мостове на съзиданието във времето ", добави служебният министър на културата Велислав Минеков.



Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че историята не би трябвало да се преиначава в услуга на политическата обстановка.

" Всеки един факт в историята извървява своя дълъг път на познанието. Необяснимо и неприемливо е историята да се подменя, услужливо да се не помни, с цел да обслужва политическа обстановка или геостратегически ползи. България даде на славянския свят книжовност, нематериалност и просвета и това не трябва да е обгърнато в незнание, да се забулва в полулъжа, да се използва за националистически лозунги.

Днес, с присъединяване на авторитетни учени, се противопоставяме на опити и от изток и от запад да се подценява смисъла на двете книжовни школи. Светът се нагледа на експанзия и в историята, и в наши дни. Срещу похищението не трябва да се мълчи. Няма отминалост за културното ни завещание. Вече 12 века писмеността е нашият страж и ореол. Словото надживява вековете, то пронизва по-силно от мечовете ", съобщи Йотова.

Амбицията на вицепрезидента е днешният конгрес да се организира на всеки две години.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР