Международен екип от учени започва изследване на ледовете на Антарктида,

...
Международен екип от учени започва изследване на ледовете на Антарктида,
Коментари Харесай

С подводница търсят причините за ледниковото топене в Антарктида

Международен екип от учени стартира проучване на ледовете на Антарктида, с цел да разбере за какво се топят толкоз бързо, оповестява БГНЕС, цитирайки " Гардиън ". Учените ще пробият дупка с дълбочина 600 метра, с цел да доближат водата под гигантския глетчер Туейтс. След това, ще пуснат в дупката роботизирана подводница с формата на торпедо, която да събере данни.
Туейтс е глетчер в западния антарктически мразовит шелф, който е почти с размерите на Англия. В последните 3 десетилетия, той е изгубил 540 милиарда тона лед, като топенето му даже се форсира. Учените желаят да схванат какво топи глетчера, като това няма да е елементарно. Туейтс е едно от най-отдалечените места на света, като в историята на човечеството са го посещавали едвам към 30 души.
За да доближат мястото, на което ще копаят, учените ще би трябвало да изминат 1 500 километра от английската полярна станция на южния континент Ротера или съвсем толкоз от американската полярна станция Макмърдо. Екипът ще има единствено няколко дни да пробие дупката, да пусне подводницата, да я прибере и да разположи уреди за премерване, преди дупката да е замръзнала. Наскоро НАСА откриха посредством радари, че под Туейтс има огромна празнина, с повърхност най-малко 16 квадратни километра и височина към 300 метра, написа изданието. В нея влиза вода от океана, което топи глетчера от вътрешната страна.
В края на предходната година учените изпратиха екипирани с радари шейни, които да проучат дебелината на леда там, където свършва земята и глетчера се простира над океана. Така ще дефинират къде да пробият дълбоката дупка. За пробиването ще бъде употребена топла вода, като учените няма да могат да напредват с повече от 1,5 метра на минута, което значи, че ще им трябват 6 часа продупчване, с цел да преминат през дебелината на леда.
3,5-метровата подводница е оборудвана с камера с висока резолюция, сонар и принадлежности за засичане на теченията във водата. Тя би трябвало да бъде спусната в огромната празнина под Туейтс и да употребява уредите си, за се придвижи тъкмо там, където свършва сушата и глетчера стартира да се простира над вода. Подводницата ще праща картина онлайн на учените на повърхността. Само в Туейтс има задоволително замръзнала вода, с цел да бъде нараснало равнището на международния океан с 60 сантиметра, в случай че целият се стопи. По-притеснителното е, че глетчерът удържа зад себе си по-големи, наземни глетчери, които могат да се разместят и да ускорят топенето си в случай че Туейтс изчезне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР