Международен екип от следователи съобщава, че е проследил осем украински

...
Международен екип от следователи съобщава, че е проследил осем украински
Коментари Харесай

Изчезнали при войната: Детективи проследиха украински деца и стигнаха до... Русия

Международен екип от следователи оповестява, че е наблюдавал осем украински деца, за които се счита, че са били отвлечени по време на съветската инвазия, предава Би Би Си.

Те са от окупирани елементи на Донецка, Луганска и Запорожка област

Повече от 60 детективи са употребявали цифрови техники с отворен код, с цел да проследят изчезналите деца, за които се допуска, че са се появили в съветската агитация.

За задачата специалисти от 23 страни сплотяват сили в централата на Европол в Хага. Те употребяват разширено различаване на лица, с цел да намерят скорошни изображения на децата онлайн.

Най-малкото дете е на 2 години, а най-голямото - на 17 години

Тъй като следователите не могат да пътуват до Русия или Беларус, специалистите по геолокация проучват фотоси и видеоклипове и са употребявали сателитни данни, с цел да дефинират къде са направени.

След това анализът на мрежовите данни съумява да откри дали голям брой деца се намират на едно и също място.

Мистериозна жена с лилава рокля посещава Херсон през август 2022 година

Детективите от полицейската организация на Европейски Съюз не разкриват нито самоличността, нито местонахождението на осемте деца, които са били проследени благодарение на разследваща информация с отворен код поради евентуални опасности за тяхната сигурност.

Украинската полиция ще осведоми роднините и вероятно ще стартира наказателно следствие. „ Крайната цел е да върнем нашите деца вкъщи при фамилиите им “, споделя представителят на Украйна за връзка с Европол.

Разследват се повече от 3000 сходни случая в цяла Украйна

Правителството в Киев пресмята, че минимум 19 500 украински деца са били депортирани и принудително разселени от домовете си в Русия и окупираните от Русия територии от началото на пълномащабното навлизане през февруари 2022 година и от тях единствено 388 са се завърнали вкъщи.

Точната цифра не е ясна. Не е известно и къде се намират те в множеството случаи. BBC събра доказателства от доста деца, които са споделили, че са били разграничени от родителите, не им е било разрешено да се приберат у дома или да се обадят на роднините си.

Съединени американски щати подхващат и визови ограничавания на представители на поставените от Москва управляващи в окупираните украински територии

През 2023 година Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин и неговия комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова за хипотетично нелегално депортиране на деца.

Русия отхвърля обвиняването и твърди, че е защитила уязвимите деца, като ги е преместила от военната зона за тяхната лична сигурност.

Дискредитирането на съветската войска се смята за закононарушение в Русия

Мария Лвова-Белова приказва за „ спасяването “ на украински деца и неведнъж е заявявала, че те са свободни да се приберат вкъщи.

По думите ѝ към 730 000 деца са били доведени в Русия, множеството от тях с техните родители или други родственици, а 2000 деца са били евакуирани от украински сиропиталища. Тя не загатва принудително разселване.

Над 1058 деца са били ранени за същия интервал

Изследователи от университета Йейл в Съединени американски щати картографираха системата за депортиране и откриха, че децата постоянно са настанявани в лагери за превъзпитание или психиатрични лечебни заведения.

Руските управляващи улесниха осиновяването на украинско дете, смяната на името му и издаването му на съветски паспорт.

Би Би Си заяви предходната година за изтощителните пътувания на украинци, с цел да намерят децата си, които са били преместени надълбоко в Русия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР