Международен екип от астрономи съобщи, че е открита черна дупка

...
Международен екип от астрономи съобщи, че е открита черна дупка
Коментари Харесай

Откриха нова гигантска черна дупка

Международен екип от астрономи заяви, че е открита черна дупка в объл куп, прочут като NGC 1850. Този обект, който е част от двоична система, принадлежи към черните дупки със звездна маса и масата му е към 11 пъти по-голяма от Слънцето. Подробности за откритието са налични на уеб страницата arXiv.org.
До през днешния ден учените знаеха единствено за няколко черни дупки, които се намират в двоични системи в звездните купове. Такива черни дупки наподобяват като незабележим обект, към който се върти огромна звезда. Досега не е имало изрично проучване, което да удостовери съществуването на черна дупка в млад солиден клъстър. 
Откриването на такива обекти може да бъде от решаващо значение за разбирането на ранната динамичност на еволюционния развой при черните дупки в среда с висока компактност.Обектът, обозначен като NGC 1850 BH1, е открит в NGC 1850, млад (на към 100 милиона години) и солиден (около 100 хиляди слънчеви маси) объл куп в Големия Магеланов облак. Състои се от черна дупка и звезда, която е с маса към 4,9 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Орбиталният интервал е 5,04 дни, а орбиталният надолнище е 38 градуса.
Очаква се в бъдеще звездата да се трансформира в колос, което ще докара до преместване на материя от нея в черната дупка и появяването на рентгеново излъчване. Преносът на маса евентуално ще завърши, когато по-голямата част от водородната обвивка на донорната звезда се трансферира към съпътстващия обект и ще остане ядрото на хелиевата звезда. В последна сметка ще се образува тандема черна дупка-бяло джудe.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР