Международен ден за елиминиране на насилието над жени е днес,

...
Международен ден за елиминиране на насилието над жени е днес,
Коментари Харесай

Протести срещу насилието над жени в много градове

Международен ден за елиминиране на насилието над дами е през днешния ден, в София и в редица огромни градове на страната ще се организира шествието „ Нито една повече! ".

В столицата митингът ще се организира от 17.00 часа пред Съдебната палата. Протести ще има и в Пловдив, и във Варна и във Велико Търново, заяви Българска национална телевизия.

По неофициална статистика най-малко 20 дами са изгубили живота си в резултат на домашно или полово основано принуждение от началото на 2023 година, а хиляди други са подложени на тормоз, принуждение, преследвания и унижения от своите насилници всекидневно.

Сред желаните ограничения са полагането на целенасочени старания против всекидневно възходящото институционално принуждение и хомофобски и трансфобски офанзиви над ЛБТИ+ деца и дами, преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството по отношение на обезпечаването на човешките права и заслужен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на ограничения, които да защитят телесната самостоятелност на подрастващите деца и младежи.

От Феминистки мобилизации означават, че признатите по-рано тази година промени в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят отбрана от домашно и полово основано принуждение, а срокът от 60 /шестдесет/ дни, който се отнася до продължителността на връзките сред двама души в новоприетата дефиницията за " интимна връзка " в ЗЗДН не удовлетворява по никакъв метод настояванията за улеснение и незабавна отбрана на хората, които са в насилствена връзка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР