Между юли и септември е започнало строителството на 982 жилищни

...
Между юли и септември е започнало строителството на 982 жилищни
Коментари Харесай

Новите сгради се увеличават, но жилищата в тях намаляват

Между юли и септември е почнало строителството на 982 жилищни здания.

© Цветелина Белутова 1.5 хиляди разрешителни за градеж на жилищни здания са издадени през третото тримесечие.
Още по тематиката
Пътната организация разгласи търгове за поправки за 44 млн. лева

Става дума за следващата порция пари от " Региони в напредък ": за 65 км третокласни пътища в Южна България
6 ное 2017
Бизнес климатът се утежнява по-отчетливо през октомври

Очакванията на мениджърите във всички браншове се намаляват
30 окт 2017
Трети опит за търг най-дългия и безценен тунел - " Железница "

Поръчката на пътната организация още веднъж е с планирана стойност от 250 млн. лева, а предложения се одобряват до 27 ноември
19 окт 2017

Новопостроените жилищни здания в страната се усилват, само че самите жилища в тях понижават. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината. Така броят на въведените в употреба здания нараства до 506 за интервала юли – септември, което е с 30 над равнището от 2016 година Същевременно новопостроените жилища са малко над 2 хиляди - с 15.2% по-малко от миналогодишния брой. Причината за разминаването е спад в градежа на блокове и кооперации, до момента в който броят на къщите и вилите нараства.

Малко евентуално е това да е началото на нова наклонност. Издадените разрешителни за градеж нарастват доста през третото тримесечие на годишна база. Така да вземем за пример сред юли и септември за строителство са утвърдени с 29% повече здания и с 45% повече жилища по отношение на същия интервал на предходната година. Повишение се следи и при започнатото строителство.

Новите здания в страната

Сред новопостроените здания в страната не престават да преобладават къщите, които съставляват съвсем три четвърти от въведените в употреба постройки. Най-силна интензивност се следи в област Варна, където новите здания наброяват 82 с 606 жилища, следвана от Пловдив (74 здания и 214 жилища) и Бургас (68 здания и 559 жилища).

Спрямо година по-рано данните демонстрират намаляване в броя новопостроени жилища във всяка категория с изключение на четиристайните. Там се следи нарастване, само че малко - с 33 до 197. Продължава да е най-голям делът на новопостроените жилища с две стаи - близо половината от всички (44.7%). Тристайните пък съставляват една трета от общия брой, до момента в който най-нисък е делът на огромните жилища - с шест и повече стаи (2.8%).

Общата потребна повърхност на всички жилища, издигнати през интервала юли - септември, е 170 хиляди кв.м, което е намаляване от 11.8% на годишна база. Успоредно с това понижава и жилищната повърхност - с 14.2% до 104 хиляди кв.м. Въпреки че общата площ понижава, междинната потребна повърхност отбелязва леко покачване. Това значи, че се строят по-малко жилища, само че пък релативно по-големи.

Издадените разрешителни

Същевременно данните за издадени разрешителни за градеж, които Национален статистически институт разгласява предходната седмица, демонстрират, че е евентуално броят на жилищата да стартира да нараства още веднъж. През третото тримесечие локалните администрации са одобрили строителството на 1.5 хиляди жилищни здания с над 7.1 хиляди пространства в тях. За съпоставяне, преди година съответните цифри бяха 1.2 хиляди и 5 хиляди Разрешителните за административни здания обаче понижават двойно – до едвам 28 през интервала юли – септември.

Подобна е картината и при започнатото строителство – 982 са жилищните здания, които стартират да се построяват през третото тримесечие, или с 18.3% над броя от 2016 година В тях пространствата са 3.4 хиляди, до момента в който година по-рано са били 3.1 хиляди Административните здания още веднъж са по-малко, само че пък са по-големи – застроената повърхност нараства с цели 46% до 30.6 хиляди кв.м. Строителството на максимален брой нови здания е почнало в областите Пловдив (245), София (166) и Варна (123).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР