Между народите на двете страни съществува истинско отношение на приятелство

...
Между народите на двете страни съществува истинско отношение на приятелство
Коментари Харесай

Румен Радев удостои посланика на Израел в България с орден Мадарски конник

Между народите на двете страни съществува същинско отношение на другарство и съгласие, учредено на дълбоки културни и исторически връзки, на интензивно партньорство и взаимно доверие, сподели Радев. По думите му неразрушима остава връзката, изкована с напъните на българската страна и общност преди 80 години в най-мрачния интервал на Втората международна война, когато България не разреши огромната еврейска диаспора за бъде изпратена в лагерите на гибелта.

И в предишното, и в този момент българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на публичния живот в страната ни, уточни президентът и добави, че при визитите си в Държавата Израел се е убедил в същото във връзка с многочислената българска диаспора.

" В оповестена Ваша публикация изразихте Вашите топли усеща към нашата страна по този начин както Вие я видяхте по време на Вашия мандат. Това е една доста персонална изповед, само че в същото време тя е трогателен мощен апел за отстояване на историческата истина за трагичните събития в паметната 1943 година, когато нашият народ прояви храброст, хуманизъм и гражданска героизъм ", сподели президентът на посланика.

Напоследък се надигат гласове, които се стремят да ревизират този неповторим акт, проявен от българския народ, измествайки фокуса върху други събития, за които българската страна и народ не са имали силите и опцията да се опълчват, разяснява Румен Радев. " В нас остава мощно безпокойствие, че тези опити генерират ненавист, антисемитизъм, които в никакъв случай не са имали здрава почва за развиване в България ", съобщи той.

Снимка: БТА

Президентът благодари, че посолството на Държавата Израел оказа помощ доста в напъните за битка със актуалните форми на антисемитизъм и запазване на еврейското завещание, което способства за укрепването на позициите на България в интернационален проект като благонадежден бранител на човешките права.

Беше същинска привилегия да послужвам като дипломат на Израел в България, съобщи дипломат Йорам Елрон. България съумя и в моето, и в сърцата на фамилията ми да бъде запечатана. Където и да отидем бяхме приветствани с отворени прегръдки и сърца, сподели още той.

Снимка: БТА

По думите на Йорам Елрон връзките сред двете страни са от особено естество, изключително с приноса на България по време на Втората международна война. Евреите от цел свят са признателни, че избави цялото еврейско население. Чуваме гласове с избран разказ, само че ние знаем историческата истина, добави посланикът.

Двустранното съдействие сред двете страни е извънредно сполучливо, уточни Йорам Елрон. Около 300 000 израелски туристи идват в България годишно и се възхищават на хубостта на страната, сподели още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР