Между филмовата режисура, актьорското майсторство и любовта. Някъде по средата

...
Между филмовата режисура, актьорското майсторство и любовта. Някъде по средата
Коментари Харесай

Дъщерята на Зуека намерила любовта по време на нощни снимки

Между филмовата постановка, актьорското майсторство и любовта. Някъде по средата се намира и Девина Василева, дъщерята на театралната режисьорка Нина Димитрова и артиста и художник Васил Василев-Зуека.

Вместо да се лута накъде да поеме, Девина в действителност няма проблем да бъде и от двете страни на една продукция - и на режисьор, и на актриса. Както се случва в сериала по Би Ти Ви “София у дома ", където работи за първи път като втори асистент-режисьор, само че и влиза в ролята на Неда. Тъй като продуцентът на сериала Кръстьо Ламбев не намира подобаваща актриса за ролята, той предлага точно тя да се захване с нелеката задача да изиграе опърничавата щерка на суровата брокерка Камелия (Илияна Лазарова). Първоначално Василева си мисли, че това е смешка, само че по-късно получава по имейл репликите на героинята си, даже се постанова да си боядиса косата. А и споделя, че ѝ е прелестно да играе на терен. Освен това постоянно обитава в Киностудия “Бояна ", тъй като там постоянно се организират кастинги. 

Екипите, част от които е и Девина, работят по интернационалните планове и това ѝ дава опцията да види какво е да бъдеш част от огромна продукция. А и за киното е доста потребно човек да премине през всички вероятни длъжности - пред и зад камера, с цел да разбере по какъв начин работи “тази машина ". Още повече че процесът на работа там е много по-бърз спрямо театъра, където хората доста се бавели. “Аз карам на по-бързи обороти ", споделя тя.

Докато снима “София у дома ", Девина среща любовта в лицето на Мартин Кирилов, който е художник на продукцията. Двамата се запознават по време на нощни фотоси и от дума на дума вземат решение да излязат на среща. Днес към момента са дружно, даже постоянно работят в екип по разнообразни продукции, което съгласно нея може да бъде рискова игра. “И родителите ми за едни 20 години са съумели да го създадат. Няма значение какъв е бил финалът, само че “Шинел " продължава да е един от най-хубавите спектакли ", споделя Девина.

Чертата на характера ѝ, която от време на време ѝ оказва помощ, а различен път ѝ вреди, е, че тя държи до последно на мнението си и не отстъпва, до момента в който не бъде изцяло уверена, че е в неточност.

“В момента, в който ми се даде разумна причина, че това няма да стане, прикляквам незабавно. Но всеки трsбва да държи на мнението си, до момента в който види, че няма по какъв начин да стане. Защото другояче се съгласяваш прекомерно бързо и след това съжаляваш ", добавя режисьорката. Често ѝ споделят, че доста се пали, което не всеки път ѝ носи позитиви.

Животът, който Девина има дружно с родителите си, оказва мощно въздействие върху избора ѝ с какво да се занимава отсега нататък. Често тя пътува дружно с майка си и татко си. А многото прекарано време из другите точки на България, подготовките преди зрелище и разнообразното изкуство към нея водят до това тя да попие от света на киното и театъра. На фестивалите, които посещават, се събират хора от целия свят.

“Виждаш, че има освен един метод да се прави нещо, а доста ", споделя Василева. А това блазни и теб самия да се пробваш да постигнеш нещо друго. И въпреки всичко много дълго време Девина се “опъва " да не поеме в същата посока като майка си и татко си. Докато са дружно, Нина Димитрова и Зуека са сполучлив тандем в техния спектакъл “Кредо ".

След раздялата им режисьорката продължава да го развива, а Зуека към този момент живее в Испания с новото си семейство, където рисува непрестанно и излага картините си в изложения. 

“Идва една екзистенциална рецесия и в действителност осъзнаваш, че ще ти е мъчно много дълго време ", споделя през днешния ден надарената им щерка. И когато приятелите ти се радват на новата си кола, ти ще ликуваш, тъй като си получил малко повече платени планове, както “се случва с изкуството в тази страна ".

Но не всеки път Василева е мечтаела да се занимава с постановка.

Съвсем съществено е считала да става космонавт. Успешно минава научните си изпити, само че тъй като е “кьорава ", както сама се показва, не може да излети, по тази причина тази фантазия остава настрани.

Археологията обаче постоянно е била и към момента е доста близка тематика до Девина. “Особено ме боли за България - че имаме толкоз доста неща, които не са открити и има работа за извършване, само че няма държавни или частни пари, с които да се вършат изследванията ", добавя тя.

Съвсем в последния миг въпреки всичко взема решение да кандидатства актьорско майсторство и постановка, с цел да опитва дали ще я одобряват, а то взело, че станало. Девина минава и съвещания тук, в България, преди да изпрати документите си в Англия. Иска ѝ се да приключи като бакалавър у нас, а магистратура да следва в чужбина. Съдбата обаче я води в друга посока и тя отпътува за Лондон, където учи двойна компетентност - “Театър " и “Английска литература ". Специализира и актьорско майсторство за кино в Identity School of Acting. 

Образованието у нас съпоставя с това в Русия.

“Излизайки от българската просветителна система, не знаеш какъв е светът, тъй като ние не сме готови съответно да бъдем възрастни ", изяснява младата режисьорка. Затова е признателна на родителите си, че съумява да замине да учи отвън България. Но на драго сърце би приключила и НАТФИЗ, дори е желала да бъде в класа на проф. Ивайло Христов, само че не се пада при него. Така стига до Лондон, където образованието ѝ включва както актьорско майсторство, по този начин и постановка и драматургия. Научена е и по какъв начин сама да реализира цяло зрелище. Нещо, което майка ѝ Нина Димитрова прави цялостен живот.

Мисълта да остане да се развива в Англия, откакто приключи, блазни Девина. Но пандемията от COVID-19 я връща в бащината къща. Няколко години по-късно този вид към този момент не е на напред във времето в живота ѝ, тъй като Лондон към този момент не е същият град, а изкуството там не е толкоз гостоприемно, изключително за външен човек. А и у нас се среща със страхотни хора, с които може да работи. Постепенно осъзнава, че киното, а не театърът ще е огромната ѝ обич, написа " 24 часа ".

Същевременно пораства и схваща, че няма за какво да подлага на критика родителите си за професионалните им решения. Все отново разликата ѝ с тях е съвсем 40 години и е обикновено да имат разнообразни подходи даже към самия живот. Но това, за което най-вече спорят, е, че тя не може да се занимава единствено с едно нещо, а и не желае. “Не съм единствено аз. Всички от моето потомство разбираме, че не може да си единствено едно нещо ", споделя Василева. 

Девина се изявява и като актриса във филм на “Дисни ", сниман при започване на предишното лято в “Бояна ". Тя влиза в ролята на историческата персона Елин Ригин, поради която върви на специфични тренировки по плуване. Това е най-мащабната продукция, в която е взела участие до момента, и сама споделя, че работата е била “доста по-сложна ".

Сега продължава да работи като асистент-режисьор. Освен реклами е снимала и три музикални клипа, а сега е в развой на монтаж на видеото “Послепис " на актьорите от Русенския куклен спектакъл. Преди няколко дни завършва фотосите и по музикалния план на Кристина Топалова, която завоюва премия за нова фолкмузика.

Досущ като татко си, тя намира време и за четката. Надява се, че не рисува същото като него, а основава по-различни картини и послания. Започнала още в учебно заведение, когато ѝ било скучно в часовете.

Това, че тя е в България, а Зуека - в Испания, затруднява връзката им, тъй като не съумяват да се чуват постоянно даже по телефона.

“Още след учебно заведение осъзнаваш, че няма по какъв начин да се виждаш с някого нонстоп ", споделя момичето. А и цялото семейство е отдадено на изкуството, работният им ден е най-малко по 12 часа и постоянно всеки се намира на друга точка по света. Освен това всичко е преодолимо, когато искаш да схванеш по какъв начин е обичаният човек, твърди Девина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР