Обединеното кралство се готви да забрани продажбата на мокри кърпички,

...
Обединеното кралство се готви да забрани продажбата на мокри кърпички,
Коментари Харесай

Забраняват употребата на мокри кърпички?

Обединеното кралство се готви да забрани продажбата на мокри кърпички, с цел да се оправи с огромни замърсявания на реките от тях и задръстване на канализацията. 

Без мокри кърпички на Острова звучи стряскащо. Тъй като са огромен подбор в магазините, сега се вършат редица изследвания и политически съвещания по какъв начин това ще се отрази на пазара за санитарни артикули. Обсъжда се възбраната към този момент да е единствено на тези, които съдържат пластмаса. И въпреки още да не е факт две хранителни вериги и една козметична компания вече стопираха да продават кърпички с пластмаса, с цел да си обезпечат в точния момент техни подобаващи заместители. 

Идеята за живот без мокри кърпички на Острова идва след изследвания, които демонстрират, че 90 % от създаваните в света, съдържат пластмасови нишки и замърсяват природата за десетилетия.

" Всяка година в Обединеното кралство се продават близо 30,5 милиарда мокри кърпички, като 64 на 100 от тях съдържат пластмаса. Въпреки че не знаем точното количество пластмаса, нито какъв брой от тези кърпички са били погрешно и безконтролно изхвърлени, с цел да замърсят морската среда към нас, разбор сподели, че ще понижим значително риска от нездравословно пластмасово замърсяване, изтегляйки от пазара близо 19,5 милиарда от тези артикули ", твърди шотландският екоминистър Лорна Слатър, представена от NOVA.

Слатър заяви, че 95% от хората поддържат възбраната, тъй като тя ще реши казуса и с честото задръстване на тръбите на канализацията в домовете им.

" Ако желаеме в действителност да спрем запушванията на канализацията, потребителите би трябвало да престанат да изхвърлят мокри кърпички в нея, без значение дали съдържат пластмаса или не. Направените от отпушвания спестявания ще разрешат на водните компании да влагат в рационализация на останалата инфраструктура, която да е подготвена за бъдещи провокации и да може да продължи да се приспособява към измененията в климата ", акцентира екоминистърът. 

До възбраната се стига след изследвания на екоорганизации, които съумяха да потвърдят, че пластмасовите нишки освен биват поглъщани от животните във водоемите, само че и разграждането им в депата за боклуци лишава години.  И макар че забараната към момента не е в ход, на Острова са намерили решение. Вече оферират в магазините мокри кърпички без пластмасови нишки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР