Между другото, през пролетта на тази година в Шанхай се

...
Между другото, през пролетта на тази година в Шанхай се
Коментари Харесай

Китай преди бурята

Между другото, напролет на тази година в Шанхай се организира едно от най-мощните блокирания в Китай. Китайското управление продължава да се придържа към политика на нулева приемливост към коронавирус, тъй че прецизното съблюдаване на карантинните ограничения и индикаторите за броя на случаите са значими критерии за оценка на успеваемостта на длъжностните лица.

В Шанхай в края на март броят на инфектираните доближи невиждано равнище за китайските стандарти. Беше въведен локдаун в целия метрополис, придвижването сред кварталите беше лимитирано, хиляди бойци бяха трансферирани в града. Нарушено е снабдяването на популацията. От цялостен Китай бяха изпратени специфични влакове с филантропична помощ.

Подобни сурови ограничения започнаха да провокират безпокойствие даже измежду дисциплинираните китайци. Някои даже допуснаха, че в партията работи „ тъмна мощ “, която изкривява политиката за битка с епидемията като хаоса по време на Културната гражданска война, когато „ първичните планове бяха верни, само че осъществяването се трансформира в ексцесии “.

Недоволни обаче бяха и хардлайнерите. Според тях управлението е реагирало късно на огнището и неефективно се е борило с него преди идването на помощ от центъра.

„ Смее ли някой да се осмели да попита Централния комитет на партията дали предварителната защита и контролът в действителност са почнали в Шанхай през първата половина на годината? Искате ли да разочаровате хората в Шанхай и да предизвикате яд и ненавист у всички хора в страната? “ - назначението на нов министър председател в китайските обществени мрежи беше посрещнато апропо с такива въпроси.

Въпреки това повишението на Ли Цян вместо наказване е доказателство за доверието на партията в него. Въпреки локдауна работата на пристанището не беше парализирана, работата по пътническия лайнер S-919 продължава.

Възможно е критерият за избор на нов министър председател да е бил не просто опитът в ръководството на огромен град, а организацията на работа в мегаполис в изискванията на огромни катаклизми.

Изглежда настъпването на сходни разтърсвания е единствено въпрос на време. И макар че Си направи предложение за двуполюсен свят на конгреса, което може да се преглежда като проект за връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати през втората половина на 20-ти век, самите Съединени щати стегнаха контрола върху износа на полупроводници преди началото на конгрес на ККП.

Американски експерти, под опасността от отнемане от данъчно престояване в Съединените щати, започнаха бързо да напущат Китай.

А след закриването на конгреса в точния момент дойде митническа статистика, в която има редица тревожни сигнали. Търговията с Европейския съюз за първите три тримесечия понижа с 5,4%, само че цените на стоките, внасяни от Китай, в противен случай, демонстрират двуцифрен растеж: суровият нефт се увеличи с 55,1%, природният газ - с 60,7%, въглищата - с 66%,.2%, соята - с 25,8%, рафинираното масло - с 36%.

На този декор индиецът Риши Сунак стана министър-председател на Обединеното кралство и редица наблюдаващи към този момент считат, че Западът ще заложи на развиването на връзките с Индия, дългогодишния съперник на Китай в района.

Така че остарелият модел на китайската стопанска система бързо се трансформира в нещо от предишното. Поднебесната империя към този момент не може да създава артикули за богатите страни на Запада заради евтината работна ръка и наличните енергийни източници. И опитът на Ли Цян като спешен управител може да е нужен още от първите дни на неговия мандат.

Руският журналист Сергей Переслегин счита, че самият Китай явно е играл играта на Запада на неговото поле в продължение на 50 години, само че скоро последният ще преживее цивилизационна злополука и ще стартира наново сглобяване, а западният опит ще завърши дотук.

В същото време един тип " брежневизъм " на последния конгрес на ККП, който резервира властта на Си вместо промяна на смени, към момента не може да не бъде обезпокоителен:

„ Виждаме понижаване на равнището на риск в китайското управление [липса на реакция на визитата на Пелоси в Тайван], курс за възстановяване на виталния стандарт [в общество, стремящо се към социализъм], курс за увеличение на контролируемостта на обществото, цялост на елитите ", споделя той.

" Това са всички съществени фактори, които видяхме в късния Съюз на съветските социалистически републики: Имаме ли право да заключим, че резултатите ще бъдат същите Трудно е да се екстраполира от две точки, само че обстановките са доста сходни ", продължава Переслегин.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР