Между 300 и 600 лева за банка кръв, като тази

...
Между 300 и 600 лева за банка кръв, като тази
Коментари Харесай

Търговията с кръв: Как може да бъде решен проблемът с кръводаряването?

Между 300 и 600 лв. за банка кръв, като тази сума варирала съгласно кръвния резус фактор - толкоз са плащали близки на пациенти в потребност от Русе. Всичко това стана ясно в края на предходната седмица, когато в града беше разкрита незаконна група за търговия на кръв. По време на интервенцията са арестувани трима души.

" Многократно жителите са се оплаквали, само че е и очевидно за всеки, който мине през двора до 12:00-13:00 часа, че има лица, които оферират кръв против възнаграждение. В писмена форма пред две управления съм молила да бъде назначена защита на входа, която да попречва, само че се оказа, че дворът на болничното заведение е публично място и всеки може да е там. Това въздейства отрицателно върху имиджа на болничното заведение, на отделението и на хората, които работим тук ", сподели в " Денят стартира " доктор Биляна Цветанова - шеф на поделение " Трансфузионна хематология " към УМБАЛ " Канев " - Русе.

Темата с търговията с кръв разясниха в студиото на " Денят стартира " някогашният министър на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков и юристът по " Медицинско право " Мария Петрова.

Ако има предпочитание, целият развой на кръводаряване може да се ръководи добре и да е вярно ориентиран, тъй че да няма черен пазар на кръв, сподели Ненков.

" Моята доктрина е, че хората, които ръководят системата на опазването на здравето и страната, чисто по ориенталски, когато имат здравословен проблем, подвигат телефона на шефа на някоя огромна болница и една кола за спешна помощ я докарва в София. И този, който подвига телефона, остава с усещането, че нашата система работи съвършено ", разяснява той.

По думите му, концепцията за кръводаряване не е добре показана:

" Като дариш кръв по никакъв метод няма да бъде инфектиран с каквото и да е, по никакъв метод. "

Адвокатът по " Медицинско право " Мария Петрова акцентира, че ние си затваряме очите пред този проблем, а системата е безсилна да го реши:

" В безсилието си посредством бездействието си тя толерира всичко това, което следим като черен пазар на кръв и кръвни артикули ", добави тя.

За нея решение има няколко стъпки - добра осведомителна акция, с цел да може обществото да оцени този човечен акт, промени в Закона за кръвта и кръвните артикули и подобаващи тласъци за кръводарителите.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР