Между 30 и 40 млн. китайци са блокирани в 13

...
Между 30 и 40 млн. китайци са блокирани в 13
Коментари Харесай

Вирусът блокира градове с десетки милиони жители, докато Китай посреща новата година

Между 30 и 40 млн. китайци са блокирани в 13 града като част от защитните ограничения против новия ковид.

Това става откакто разболелите се по публични данни се усилиха от едвам няколко десетки предходната седмица до минимум 830 души, като починалите към 18 ч. българско време са минимум 26 души. Към момента има заболели в съвсем всяка китайска провинция.

Болестта, почнала от Ухан, продължава да се популяризира в прилежащи азиатски страни, а в Съединените щати към този момент са регистрирани два случая (днес в Чикаго бе доказан вторият). В Сингапур са три, пет - в Тайланд, по два - в Южна Корея и Япония и по един - във Виетнам и Тайван. Англия по-рано съобщи, че е доста евентуално да има инфектирани и на нейна територия, само че това не бе доказано.

Най-сериозно наранена обаче е провинция Хъбей, в който са множеството градове, за които са оповестени транспортни ограничавания - в това число Ухан. Вече повече от ден Ухан е вцепенен от транспортна парализа, без влакове, рейсове и самолети (проблем за мегаполиса с 11 млн. души население); обществените събирания са сведени до най-малко, а управата строи специфична болница за инфектираните, с обещанието постройката да е подготвена за 10 дни. Лечебните заведения в града са претрупани - както поради случаите на инфектирани, по този начин и поради искащите да се прегледат.

 Затвори краткотрайно и курортът
© Associated Press

Затвори краткотрайно и курортът " Дисниленд " в Шанхай.

В другите градове рестриктивните мерки варират - някои затварят жп гарите си, други автогарите си, а в трети жителите се предизвестяват да не напущат. Това може да е проблем в миг, когато стартира Новата година по китайския календар (това се случи преди минути по китайско време, защото в азиатския колос настъпи 25 януари).

В Пекин и Шанхай се предлага на хората, които се връщат от Хъбей и засегнатите градове там, да останат у дома две седмици, с цел да не се популяризира болестта, пишат локални медии, представени от Би Би Си. В столицата не работят основни атракции като Забраненият град, част от Великата китайска стена се оказа затворена за туристи, анулиран е интернационалният новогодишен карнавал в Хонконг, дружно с редица обществени събития, отбелязващи празника, из цялостен Китай и в Макао. И в двете китайски територии бяха регистрирани случаи на болни от вируса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР