Между 29 януари и 1 февруари българският национален отбор по

...
Между 29 януари и 1 февруари българският национален отбор по
Коментари Харесай

Благовест Марев: Емоциите са положителни, постигнахме целта си

Между 29 януари и 1 февруари българският народен тим по футзал бе хазаин на прелиминарен квалификационен кръг за европейското състезание през 2022 година Във Варна родната селекция приключи на трето място в подреждането и продължава напред към идващия стадий като най-хубав от всички класирали се на трета позиция. Наставникът на футзалните „ лъвове “ Благовест Марев разкри особено пред Gong.bg кого би си поискал за противник в идващия стадий, както и за какво това класиране е извънреден триумф за българския футзал.

-Господин Марев, изминаха няколко дни от първия кръг на евроквалификациите, които се организираха във Варна. Преминаха ли към този момент страстите, било то позитивни или негативни?

- Да, страстите минаха към този момент. Те сигурно са позитивни, тъй като постигнахме това, за което се борихме – прекосяване в идващ стадий. Дали посредством бараж или посредством първо място в групата, това не беше толкоз значимо. Истински значимото бе да продължим напред, с цел да изиграем още публични срещи тази година.

- Доста спорни обаче бяха реакциите, най-много в обществените мрежи, заради това, че нашият тим приключи в класирането зад Албания и Сан Марино.

- Малко съм сюрпризиран от този отрицателен отзив в обществените мрежи. Реално ние постигнахме едно доста положително класиране. Който е осведомен с футзала, сигурно знае, че тимовете на Албания и Сан Марино израснаха много. Преди жребия Албания неслучайно бе в първа урна, приказваме за мощен противник. Те бяха и безспорният любимец. Също по този начин нашата група бе и най-заплетената всред всички групи в този стадий. Само при нас налице бяха сходни резултати и развиване на срещите. Буквално всеки победи всеки и по тази причина е обикновено това класиране, което се получи. За нас триумфът е още по-голям поради това, че през последната една година националният тим не се беше събирал въобще. За два месеца работа успяхме да съберем отбора, да се срещнем с качествата на всички и след това да спечелим четири точки от тази група, което е доста огромен триумф. Който е по-запознат с актуалната обстановка в нашия спорт, не би реагирал негативно, а в противен случай, би поздравил момчетата за старанието.

- Може би доста от критиците не знаят, че тимът ни е формиран съвсем напълно от непрофесионални състезатели, в случай че не и напълно?

- На този стадий това е по този начин, тъй като българското състезание не е професионално. Оттам надлежно няма по какъв начин и тимът да е професионален. Към момента ни е доста мъчно, тъй като момчетата би трябвало да си взимат отпуск, с цел да вземат участие в лагери и мачове. Някои пък не бяха освободени от работа. Мога да насочва само възторженостти към всички, които съумяха да дойдат. Класирането на националния тим в действителност е триумф, изключително поради такива условия. Не можем да се заблуждаваме от имената на Сан Марино и Андора. Те са съседи с огромни футзални тимове, а никой не може да отхвърли, че Италия и Испания са топ такива. И двата ни противника се възползват от това и вървят нагоре.

- Във Варна наблюдавахме съществуване на натурализирани състезатели в съставите на съперниците ви. Например вратарите на Албания и Андора бяха бразилци. В момента в нашия тим има двама натурализирани сърби, само че мислите ли за набиране на още „ чужденци “?

- Всички мислим и по този въпрос – както в БФС, по този начин и ние, треньорите. Ако съществува опция за натурализиране на играч, който би паснал на тима и като цяло на тактиката ни за развиване, за какво не? Това обаче не е непременно. Мислили сме и ще мислим отново, само че към този момент това не стои на дневен ред.

- Какви бяха реакциите на момчетата след тези мачове?

Имаше отчаяние от последния мач, тъй като играхме добре против Албания и не заслужавахме да загубим. Резултатът от 1:4 пък въобще не дава отговор на показаното на терена. Мисля, че през първото полувреме на моменти ги надигравахме. Може би повлия това, че момчетата са дилетанти и силите ги изоставиха през втората част, когато не се представихме толкоз добре. А за другите два мача – постигнахме победа с 2:1 против Андора още в първия подобен. Тогава страстите бяха изключителни, страхотна наслада. Във втория мач тотално надиграхме тима на Сан Марино, само че не можахме да спечелим. Равенството 1:1 въпреки всичко бе добър резултат за нас. Повече са позитивните страсти измежду момчетата, това мисля аз.

- На 13.02. следва тегленето на жребия за плейофите, за които се класирахте. Там може да се изправите против тимове, които на пръв взор наподобяват от нашата рогозка, само че не могат да бъдат подценявани. Сред тях са отбори като Германия, Дания, Гърция, Кипър. Имате ли Ваше желание за противник?

- Ние сега сме на подобен стадий, че не можем да подценим нито един тим. Футзалът в България е на много ниско равнище и всеки един от тези противници, които изброихте, е по-добър от нас. Ние обаче притежаваме качества, с които можем да се противопоставим на тези тимове – сърце, борбеност. Манталитетът на българския състезател е доста висок. Можем да се противопоставим на който и да е от евентуалните съперници. Аз нямам искания, а и всичко ще се взема решение на терена.

- Да приемем ли, че сте оптимист за продължение в идващия стадий?

- Разбира се, чакат ни два мача на разменено посещение. И това сме си говорили с момчетата, че в две срещи всичко може да се случи. Нищо не може да се планува, само че аз имам вяра в нашия триумф.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР