Между 25 февруари и 24 март в страната ще има

...
Между 25 февруари и 24 март в страната ще има
Коментари Харесай

Швейцария дава €130 000 на хакери

Между 25 февруари и 24 март в страната ще има фиктивни избори


Най-голямата премия ще отиде за този хакер, който успее да манипулира резултата, без да бъде засечен.
Властите в Швейцария насочиха предизвикателство към компютърните пирати по целия свят, да се опитат да “хакнат ” електронната система за гласоподаване от най-ново потомство на алпийската страна, като наградният фонд за отличилите се е в размер от 150 000 швейцарски франка (132 млн. евро), оповестява Агенция Франс Прес.

За да е меродавен пробата, сред 25 февруари и 24 март в страната ще бъдат проведени фиктивни избори и през този интервал хакерите, които желаят да ревизират гениите си, ще могат да се изправят против системата.

От електронните пирати се чака да се опитат да манипулират резултатите от вота, да се доберат до персоналните данни на гласоподавателите, да нарушат тайната на гласуването, както и да заобиколят или извадят от строя протоколите за сигурност на самата електронна мрежа.

Размерът на премиите ще се дефинира от равнището на навлизане в системата за гласоподаване. Най-голямата – 50 000 швейцарски франка, ще отиде за този, който успее да манипулира резултата, без да бъде засечен. Нарушаването на изборната загадка ще се награждава с 10 000 франка, до момента в който разрушаването на електронна изборна урна с 5 000.

Швейцария вкара изпитателно електронното гласоподаване през 2004 година в няколко кантона, които сами носят отговорността за организирането на вотовете. Досега 15 от 26-те кантона в страната са разрешили на част от жителите си да гласоподават по електронен път в над 300 сполучливи допитвания, а 10 други го оферират още в изпитателна фаза.

В края на 2018 година управляващите в Швейцария оповестиха, че стартират процедура, с която електронното гласоподаване да бъде признато като формален способ в страната, в която референдумите са основна част от държавното ръководство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР